Breaking news

Dosarul de daună – tot ce trebuie să știi în caz de accident

A7. Damage@exclusivnews.ro@Groupama daune (1)

Numărul de mașini înmatriculate în România crește de la an la an. Plăcerea de a conduce s-a transformat acum în necesitate, iar în fiecare familie cel puțin un membru deține permis de conducere. Mai mult, numeroase studii au demonstrat că uneori petrecem mai mult timp în mașină decât relaxându-ne, alături de familie sau prieteni.

Este clar că posibilitatea de a ne deplasa cu mașina este o variantă confortabilă și, în plus, mult mai rapidă în anumite situații. Pe de altă parte, din dorința de a face cât mai multe lucruri într-o zi, fiind presați de agitația urbană și de ritmul alert al vieții cotidiene, tot mai mulți șoferi sunt tentați să apese prea tare pedala de accelerație. Viteza, inconștiența, neatenția, folosirea telefonului mobil sunt doar câteva dintre motivele pentru care se produc zilnic zeci de accidente în România.

Oricât de atent ai conduce, există oricând posibilitatea ca un alt participant la trafic să efectueze o manevră greșită pe care tu să nu o poți evita. Din acest motiv, este foarte important să știi ce ai de făcut în astfel de situații. Trebuie să fii foarte bine informat și să ai acces la toate detaliile esențiale pe tot procesul de constatare, dar și reparație. Totuși, trebuie să știi că există firme ce oferă servicii specializate în acest sens, care te pot îndruma în întreg procesul, de la întocmirea dosarului de daună, până la repararea efectivă a mașinii. Aceste firme au parteneriate cu diferiți asiguratori și cu diferite service-uri, astfel că tu va trebui să depui minim de efort. Tot ce trebuie să faci este să dai un search rapid pe Google, de exemplu, după Groupama daune și vei ajunge la aceste firme.

Cum se deschide dosarul de daună

În momentul în care se deschide dosarul de daună ar fi ideal ca ambii șoferi să fie prezenți. În lipsa unuia dintre aceștia, perioada întregului proces va dura mult mai mult. Dosarul cuprinde declarațiile acestora, actele pentru asigurator, dar și o anexă cu poze. Vorbim aici despre dovezile fotografiate la fața locului cu mașinile avariate. Trebuie să știi că trebuie să acorzi o atenție deosebită atunci când vine vorba de furnizarea tuturor documentelor pentru că acest dosar este necesar în realizarea notelor de constatare și a autorizației de reparație. În plus, de cele mai multe ori, chiar asiguratorii te pot îndruma în alegerea unui service. Ajuns cu mașina acolo, specialiștii vor constata daunele și vor demara procedura de reparație.

A7. Damage@exclusivnews.ro@Groupama daune (2)

Acte necesare pentru deschiderea dosarului de daună

Cu siguranță un astfel de eveniment este extraordinar de dificil pentru orice șofer. Chiar dacă incidentul nu s-a soldat cu victime, ci doar cu diferite avarii ale mașinilor, specialiștii recomandă să îți păstrezi calmul și să încerci să fii atent la toate detaliile. Pentru a evita eventualele drumuri în plus, este bine ca șoferii implicați în accident să fie pregătiți cu toate actele necesare. În primul rând, cei doi vor prezenta următoarele documente:

  • Buletin și permis de conducere;
  • Polița de asigurare RCA;
  • Certificatul de înmatriculare al mașinii;
  • Alte documente de transport, dacă este cazul;
  • Împuternicire de daună, dacă mașina aparține unei firme;
  • Cartea Verde, dacă mașina este înmatriculată în străinătate.

În plus, este important să știi că șoferul vinovat trebuie să își dea în scris consimțământul pentru plata despăgubirii, desigur în baza poliței RCA.

Așadar, este foarte important să conduci defensiv, astfel încât să eviți accidentele rutiere, dar dacă totuși ești implicat în astfel de evenimente, trebuie să știi tot ce ai de făcut. Este esențial ca fiecare șofer să-și cunoască atât drepturile, cât și obligațiile.