Breaking news

Dosar penal și un val de anchete după uciderea unui pui de urs la Sibiu

România fierbe la o zi după ce autoritățile din Sibiu au ucis un pui de urs ce ajunsese în centrul orașului. Ministerul Mediului susține că ursul a fost împușcat fără ordin și solicită IPJ Sibiu mai multe anchete. Reprezentanții mai multor ONG-uri de protecție a animalelor au depus plângere penală pe numele celor care au ucis ursul și pe 15 octombrie organizează un miting de protest în capitală și marile orașe.

urs-ucis-sibiuDupă ce a fost alergat și speriat preț de două ore prin oraș de circa 50 de persoane de la poliție, vânători, jandarmi, ursul a fost încolţit într-o curte din Sibiu şi împuşcat mortal.

În loc de tranchilizare și transport în pădure, autoritățile din Sibiu au rezolvat rapid cazul cu ursul, împușcându-l, pe motiv că veterinarul nu a ”nimerit” ursul cu pușca ce conținea tranchilizant.

„A fost la o distanță destul de mică, undeva la 5 metri de urs. Vă dați seama că emoția a fost destul de mare pentru orice om, în fața unui urs. Nu e chiar simplu să rămâi rece. Și am înțeles că a ratat ținta”, a declarat Dan Fărcaş, directorul DSV Sibiu pentru Digi 24.

Uciderea ursului de la Sibiu a pus pe jar o țară întreagă, după ce reprezentații asociațiilor de protecție a animalelor au depus plângere penală reclamând faptul că s-a încălcat legea și că animalul nu trebuia ucis.

Preşedintele României Klaus Iohannis a criticat în termeni duri intervenţia autorităţilor: Dacă vorbim de proceduri şi ce impact şi ce impact are lipsa unor proceduri, nu pot să mă refer la acel incident din Sibiu care m-a întristat. Sibiul este oraşul meu. Şi am urmărit stupefiat, ca şi dumneavoastră, acele imagini cu un urs care se plimbă prin oraş şi pur şi simplu e împuşcat. Cum e posibil să existe ISU. Poliţia, Poliţia Locală… Să se adune 50 de oameni la un urs, efectiv. Să strige toţi pe acolo şi în final, în loc să vină cineva de la DSV sau de la ISU cu o puşcă cu tranchilizante, cineva zice: împuşcaţi-l. Că poate e periculos. N-am fost acolo şi este o pură coincidenţă că lucrul s-a întâmplat în oraşul meu. Dar din film mi s-a părut că acel animal a fost pur şi simplu speriat şi a fugit. Dumneavoastră aţi avut altă impresie când ursul încerca dintr-un ghiveci de flori să urce pe un perete? Nu părea absolut deloc agresiv. Nu era mai simplu ca în loc de 50 de oameni neinstruiţi şi dezorganizaţi să avem să avem, acolo, 2-3 oameni pregătiţi pentru aşa ceva? Care ar fi intervenit în linişte, fără panică şi fără a creea o emoţie enormă. Vedeţi, emoţia face parte din ecuaţie. Şi la dezastre, şi în cazul unor acţiuni teroriste. Pentru a preveni emoţii puternice, negative, este nevoie de proceduri. Este nevoie de proceduri clare pentru oamenii care trebuie să intervină. Minim-minimorum ar trebui să se stabilească la nivel de Guvern, bunăoară, sau la Ministerul de Interne, cine intervine. Fiindcă nu-i prima dată. Şi nu va fi ultima dată. România este, spre norocul nostru, o ţară bogată. Avem încă foarte multe animale. Sălbatice. Şi tot timpul ne intersectăm cu ele. Fiindcă le-am micşorat habitatul de la an la an. Şi atunci n-ar face sens să avem oameni instruiţi pentru asta? Cum avem oameni instruiţi să stingă un incendiu. Cum avem oameni instruiţi să descarcereze pe cei care au fost prinşi într-un accident. Să avem şi câţiva care prins un animal care s-a rătăcit în oraş. Cred că ar face sens. Nu este un dezastru natural dacă un urs intră într-un oraş. Dar credeţi-mă, emoţia care se creează este comparabilă ci aceea din cazul unui dezastru natural. Şi de astfelş de emoţii negative nu avem nevoie.

Poliția a deschis un dosar penal pentru uz de armă letală în cazul uciderii ursului care a ajuns în oraș.

„Ministerul Mediului va transmite, în cursul zilei de astăzi, o sesizare către Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu, prin care solicită o anchetă care să stabilească cât mai precis condițiile în care ursul a apărut în oraș. Precizăm că zona județului Sibiu nu este considerată un areal dezvoltat al ursului brun, conform analizei Fișelor Fondurilor de Management Cinegetic. Ca atare, Ministerul ia în calcul și posibilitatea ca apariția ursului în zona locuită a orașului să fie rezultatul unei activități ilegale: eliberarea voluntară a unui urs ținut ilegal în captivitate, evadarea unui urs din captivitate, transportul ilegal etc. În completarea sesizării transmise către IPJ Sibiu, Ministerul Mediului a solicitat Direcției Sanitar Veterinare analize care să determine starea de sănătate a ursului înainte de împușcare, inclusiv să stabilească dacă exemplarul a fost tranchilizat anterior ajungerii în oraș. Cât privește intervenția autorităților locale în acest caz, precizăm că Ministerul Mediului nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de împușcare. Necesitatea unui astfel de demers din partea echipei de intervenție, în situația dată, va fi stabilită de organele de anchetă abilitate. Considerăm că acest incident arată, odată în plus, necesitatea înființarii cât mai rapide a Serviciului de Urgență pentru Animale Sălbatice – SUAS, demers deja inițiat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor împreună cu Ministerul Afacerilor Interne. Acesastă structură va dispune de proceduri foarte clare pentru intervenția în astfel de situații, în funcție de nivelul de pericol”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Mediului remis exclusivNEWS.ro.

Imaginile cu momentul în care ursul a fost împuşcat fac înconjurul ţării dar au ajuns și în străinătate.

Nu e clar cine a dat ordin să se tragă în puiul de urs care avea maxim 6 ani și 150 de kilograme.