Breaking news

Dosar penal după moartea suspectă a judecătorului Stan Mustaţă. Se fac anchete în trei penitenciare

Procurorii de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis joi, dosar penal pentru moarte suspectă în cazul judecătorului Stan Mustaţă. Ministrul Justiţiei a dispus anchetă în cele trei penitenciare în care a fost plimbat judecătorul cu două zile înainte de a muri. Şi Avocatul Poporului s-a autosesizat şi a anunţat că face propria anchetă.

Val de anchete după moartea judecătorului Stan Mustaţă. Tribunalul Bucureşti, Ministerul Justiţiei şi Avocatul Poporului fac anchete ca urmare a morţii suspecte a lui Stan Mustaţă.

Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, dosarul a fost deschis în urma unei sesizări primite de la Spitalul Militar „Carol Davila”.

O anchetă internă a fost demarată la Penitenciarul Jilava după ce fostul judecător Stan Mustaţă, care efectua o pedeapsă de opt ani şi jumătate pentru luare de mită, a murit, miercuri, la Spitalul „Carol Davila”, în urma unui infarct miocardic.

„În data de 8 august 2018, în jurul orei 22,00, s-a înregistrat decesul unei persoane custodiate de Penitenciarul Bucureşti – Jilava care se afla internată într-o reţea sanitară publică. Conform procedurilor legale, au fost dispuse următoarele măsuri anunţarea familiei persoanei decedate, informarea judecătorului de supraveghere a privării de libertate şi urmează a fi sesizate organele competente pentru cercetarea cauzelor şi împrejurărilor care au condus la producerea evenimentului. Precizăm că persoana custodiată era înregistrată în evidenţa unităţii penitenciare cu afecţiuni medicale cronice. De asemenea, la nivelul administraţiei locului de deţinere a fost demarată o anchetă internă„, se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut, joi, efectuarea unor controale la penitenciarele Jilava, Rahova şi Giurgiu, după decesul fostului judecător Stan Mustaţă.

Fostul judecător Stan Mustaţă a fost condamnat în mai 2016 de Instanţa supremă la 8 ani şi 6 luni închisoare, el fiind acuzat că a cerut bani, în mai multe rânduri, de la persoane condamnate sau inculpate pentru a da soluţii favorabile acestora.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a declarat la România TV că a cerut anchetă de urgenţă la penitenciare: Am cerut constituirea unor echipe mixte din două domenii distincte din cadrul instituției. Domeniul pentru Armată, Justiție, Poliție, Penitenciare și Mecanismul național de prevenire a torturii. Din aceste echipe vor face parte și medici. Evident că ne interesează să știm mai exact care au fost motivele pentru care s-a dispus mutarea persoanei private de libertate de la Penitenciarul Rahova la Girgiu și mai apoi, după o zi sau două, la Penitenciarul Jilava. Se spune că transferul a fost făcut la două noaptea.