Breaking news

Doi militari români au murit în Afganistan

loading...

Sergentul major Marius Florin Sfecheş şi soldatul Cristian-Petru Filip și-au pierdut Cei doi militari români se aflau într-un transportor blindat care făcea parte dintr-o patrulă militară.

soldatiAtacul asupra convoiului militar a avut loc la ora 10,30(ora României), în Provincia Zabul, la aproximativ 40 de km nord-est de Qalat, în urma exploziei fiind rănit şi caporalul Vasile Zbâncă. Militarul rănit a fost transportat, conform procedurilor, cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman, în prezent starea acestuia fiind stabilă.

Transportorul blindat în care se aflau a fost parţial distrus după ce a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma exploziei, transportorul blindat în care cei doi români se aflau a fost parţial distrus. Mai mulţi militari au fost răniţi în urma exploziei, iar zona a fost izolată imediat după producerea ei.

Sergentul major Marius Florin Sfecheş şi soldatul Cristian-Petru Filip au căzut la datorie, în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE în care se aflau aceştia, conform comunicatului de presă al Minsiterului Apărării Naționale.

Militarul rănit şi cei doi militari care şi-au pierdut viaţa făceau parte din Batalionul 812 Manevră “Şoimii Carpaţilor”. Sergentul major Marius Florin Sfecheş avea 25 de ani şi era necăsătorit. Soldatul Cristian-Petru Filip avea 26 de ani şi era necăsătorit.

Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a celor doi militari care şi-au sacrificat viaţa sub culorile Drapelului naţional, săvârşind acte de devotament excepţional în timpul executării misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan.

De asemenea, ministrul apărării a înaintat Preşedintelui României propunerile de decorare a sublocotenenţilor post-mortem Marius Florin Sfecheş şi Cristian-Petru Filip cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

17 soldaţi români şi-au pierdut viaţa în Afganistan şi 55 au fost răniţi până în prezent, iar în Afganistan la această oră sunt dislocaţi 1650 de militari români.

loading...