Breaking news

Doi jurnaliști greci arestați pentru că au dezvăluit unde se scurg banii din țară

Jurnaliștii Spiros Karatzaferis și Kostas Vaxevanis au fost arestați pentru că au dezvăluit informații compormițătoare despre afaceriștii eleni care își țin banii ascunși în băncile din Elveția.

În loc să-i aresteze pe evazionişti şi pe miniştrii care i-au acoperit atâta vreme, procurorii și polițiștii eleni vor să aresteze adevărul şi libertatea presei.

Kostas Vaxevanis, proprietarul şi unul dintre editorii HotDoc, a fost arestat pe 29 octombrie, în timpul unui interviu live, acordat unui post de radio din Atena.

Jurnalistul a fost arestat după ce ziarul pe care-l deţine, HotDoc, a pubicat aşa numita “Listă Lagarde”, care conţine identitatea a peste 2000 de greci, cu sume mari de bani ascunse în băncile din Elveţia.

Miercuri seară, alt jurnalist celebru, Spiros Karatzaferis, a fost arestat pentru că a ameninţat că va dezvălui informaţii compromiţătoare la adresa economiei elene.

Spiros Karatzaferis, un jurnalist de televiziune, a fost arestat noaptea trecută, după ce a avertizat că va da publicităţii noi documente legate de starea economiei elene.

Karatzaferis spune că a intrat în posesia documentelor prin intermediul grupării de hackeri, Anonymous, şi că acestea demonstrează că deficitul economic grec este creat fraudulos.

Cele două arestări vin în ciuda protestelor de la nivel naţional, privind libertăţile presei şi cenzura guvernamentală din ultimul timp.

Conform listei publicată de Kostas Vaxevanis purtătorul de cuvânt al Parlamentului elen, câţiva angajaţi ai Ministerului de Finanţe şi oameni de afaceri influenţi deţin conturi foarte consistente la bănci elveţiene.

Unii dintre grecii incriminaţi au fonduri de peste 500 de milioane de euro.

>