Breaking news

Doi jurnaliști din SUA au fost uciși în timpul unei transmisii live

Alison Parker și Adam Ward, jurnaliști ai televiziunii WDBJ7, au fost împușcați mortal, miercuri, în timp ce transmiteau live un interviu pentru emisiunea matinală. Criminalul este Vester Lee Flanagan II, un bărbat de 41 de ani, cunoscut sub numele de Bryce Williams, fot prezentator al postului de televiziune.

jurnalisti ucisi in suaAlison Parker, în vârstă de doar 24 de ani, se afla în ultima sa zi de lucru la emisiunea matinală pentru care făcea respectiva transmisiune. Reportera urma să intre în concediu şi avea planuri de măritiş cu un coleg de muncă, prezentator al staţiei.

„Alison adusese baloane. Era ultimul său matinal, iar noi sărbătoream asta”, a precizat postul de televiziune.

Tocmai ne mutasem împreună şi voiam să ne căsătorim”, a scris iubitul îndurerat pe reţelele sociale. Şi Adam, operatorul ucis, urma să se însoare. Logodnica lui era chiar producătorul jurnalului de ştiri. Invitata jurnalistei din transmisiunea în direct a fost rănită.

Odioasa crimă s-a produs în Statul Virginia, în timp ce jurnaliștii efectuau o transmisie în direct. Criminalul a filmat execuția celor doi foști colegi de muncă, după care s-a împușcat în cap.

În urma investigaţiilor s-a descoperit că cel care a tras este Vester Lee Flanagan II, un bărbat de 41 de ani, cunoscut sub numele de Bryce Williams, un fost prezentator al televiziunii respective. Criminalul  a postat pe Twitter, filmul execuției celor doi jurnaliști.

În imagini se poate vedea cum criminalul merge glonţ către colegii săi şi îşi alege un loc înainte să tragă, fără ca aceştia să-şi dea seama de prezenţa lui. Femeia intervievată a fost de asemenea rănită, fiind dusă de urgenţă la spital. Se pare că Vester a recurs la acest gest din cauza mai multor comentarii rasiste pe care cei doi jurnalişti i le-au adresat.

Conducerea postului i-ar fi recomandat autorului crimelor, înainte de a-l concedia, să apeleze la ajutor medical pentru a-şi ţine sub control comportamentul agresiv.

Într-un final, după o urmărire ca în filme, atacatorul nu a fost prins, însă s-a împuşcat. El a fost dus de urgenţă la spital, unde a murit într-un final din cauza rănilor grave pe care şi le-a provocat. S-a descoperit ulterior că Vester şi-a lăsat maşina personală într-un aeroport ca apoi să închirieze o altă maşină.

Criminalul a trimis postului de televiziune ABC un fax de 23 de pagini în care a prezentat motivele pentru care a recurs la acest gest. Actele au fost predate autorităţilor.

Uciderea celor doi jurnalişti în timpul unei transmisiuni în direct, miercuri, a relansat „eterna” dezbatere cu privire la controlul armelor de foc în Statele Unite.

Casa Albă a îndemnat din nou Congresul să legifereze în vederea unei bune reglementări a vânzării şi utilizării armelor de foc.

Deplângând un „atac armat tragic”, Josh Earnest, un purtător de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, a subliniat faptul că Legislativul ar putea să ia măsuri „de bun simţ” în vederea limitării acestui fel de drame – „prea frecvente” în Statele Unite.