Breaking news

Doar 8% dintre români mai au încredere în Guvern

Românii și-au pierdut încrederea în principalele instituții ale statului. Guvernul este privit cu încredere doar de către 8% dintre români în timp ce președenția mai are credibilitate doar pentru 15% din populație.

bu_guvernInstitutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat o cercetare cu privire la modul în care populația a receptat principalele teme aflate pe agenda publică în luna februarie 2011.

Potrivit sondajului,  84% dintre români au auzit despre discuțiile dintre Președintele Băsescu și partidele politice de la guvernare cu privire la posibilitatea înlocuirii Premierului Emil Boc din funcție. 65% dintre cei care au auzit de aceste discuții au o părere bună și foarte bună despre o posibilă înlocuire a actualului Premier.  47% dintre respondenți ar fi de acord cu numirea unui premier independent, în timp ce 51% aderă la această variantă în mică și foarte mică măsur.  Mugur Isărescu este personalitatea care obține cele mai multe nominalizări din partea respondenților atunci când aceștia sunt rugați să desemneze cu cea mai potrivită persoană pentru a deveni următorul Prim Ministru al țării. Victor Ponta este nominalizat de 9% dintre respondenți, iar Klaus Johannis de 6%.

51% dintre români consideră că un nou partid în România ar avea șanse, în timp ce 46% susțin contrariul.

95% dintre respondenți au auzit de raziile și arestările din ultima perioadă efectuate în vămile din România. 80% dintre respondenți au o părere bună și foarte bună despre faptul că raziile au culminat cu arestarea unor angajați din sistemul vamal. Totuși, 49% dintre respondenți consideră că acțiunile procurorilor nu vor conduce la reducerea corupției din vămi, în timp ce tot 49% dintre cei chestionați sunt de părere că aceste acțiuni vor contribui la reducerea corupției.

La capitolul încrederea populației, de multă și foarte multă încredere se bucură BNR – 59%, urmată de SRI – 37%, Poliție – 33%, DNA – 27% și Justiție – 23%.  Sindicate  sunt cotate cu 19% încredere în timp ce Președinția  are doar 15%. încredere, Parlamentul10% iar Guvernul doar 8%.

Cercetarea a fost realizată în 18 februarie 2011, prin metoda CATI, pe un eșantion de 1.100 de persoane, reprezentativ la nivelul populației din România.

>