Inculpații din dosarul transferurilor pot părăsi țara. Înalta Curte a amânat cerere DNA pentru 19 februarie

Procurorii DNA au solicitat Înaltei Curți interdicția de a părăsi țara pentru cei opt inculpați în dosarul transferurilor din fotbal. Și asta după ce Gigi Becali, a plecat din țară, deși este judecat în dosarul privind sechestrarea hoților care i-au furat mașina.

fotbal plata baniUPDATE 11.49: Judecătorii au amânat cererea procurorilor, privind interdicția de a părăsi țara a celor opt inculpați pentru că doi dintre ei, în speță, Jean Pădureanu și Mihai Stoica nu se află în țară. Iar în acest caz de interdicție privind părăsirea teritoriului României, toți cei vizați de această măsură trebuiesc audiați. Judecătorii au stabilit un nou termen de judecată pentru data de 19 februarie.

Procurorul DNA a depus, luni dimineață, la Înalta Curte de Casație și Justiție, o cerere prin care solicită judecătorilor să ia faţă de toţi cei opt oameni de fotbal judecaţi în dosarul transferurilor de jucători măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

Azi, completul de judecată al Înaltei Curți, judecă recursul în dosarul transferurilor, în care opt oameni din fotbal au fost condamnați la închisoare fie cu executare fie cu suspendare.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători.

Însă a fost contestată de procurorii DNA la Curtea de Apel Bucureşti, care în 12 noiembrie a pronunţat sentinţa. Toţi cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care va da o sentinţă definitivă în acest dosar.

Pe 12 noiembrie 2012 , Curtea de Apel Bucureşti a decis condamnarea lui George Copos, principal acţionar al FC Rapid, la cinci ani de închisoare.

Preşedintele clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, a primit trei ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, decizie cu suspendare timp de cinci ani.

Fostul vicepreşedinte al clubului Oţelul Galaţi, Mihai Stoica, în prezent managerul general al FC Steaua, a fost condamnat la patru ani cu executare şi interzicerea unor drepturi pentru trei ani, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Fostul preşedinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la şapte ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi timp de şase ani.

Fostul impresar Ioan Becali a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare.

Fratele acestuia, Victor Becali a primit şapte ani de închisoare cu executare.

Fostul internaţional şi impresar Gheorghe Popescu a primit trei ani de închisoare cu suspendare.

Fostul acţionar al FC Dinamo, Gheorghe Nețoiu, a fost condamnat la trei ani de închisoare  cu suspendare.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiţi justiţiei în 2 octombrie 2008, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 – 2005.

Cei opt au fost condamnați pentru următoarele transferuri efectuate:

1. Cristian Dulca transferat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers.

2. Iulian Arhire transferat de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999.

3. Cosmin Contra, de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999.

4. Ionel Ganea, de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB.Stuttgart, din iulie 1999.

5. Paul Codrea, de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001.

6. Florin Cernat, din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina.

7. Bogdan Mara, din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves.

8. Nicolae Mitea, din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam.

9. Lucian Sânmărtean, din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena.

10. Florin Bratu, din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul.

11. Dan Alexa, de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004.

12. Adrian Mihalcea, din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

>