Breaking news

DNA ordonă iar Guvernul execută. Kovesi a primit bugetul pe care l-a dorit

loading...

Guvernul Ponta tremură la propriu în fața DNA și execută întocmai doleanțele lui Kovesi. După ce procurorul șef s-a plâns azi că i s-a redus bugetul instituției pe 2015, și că vrea buget separat de Parchetul General, Ponta i-a făcut pe plac lui Kovesi.

kovesi -dna - buget 2015După ce miercuri a adoptat în regim de urgență o ordonanță de urgență pentru modificarea controlului judiciar întocmai cum solicitase Kovesi, azi, premierul Ponta îi dă șefei DNA și bugetul solicitat.

DNA a reclamat faptul că a cerut un buget pentru 2015 de 25 de milioane de euro și că bugetul Ministerului Public este mai mic cu 31,94% față de 2014.

”În anexele la proiectul de lege nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA, aşa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o filă centralizatoare pentru întregul Minister Public, fără a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015. Din analiza filei centralizatoare pentru întregul Minister Public se constată că valoarea bugetului este cu 31,94 % mai mică decât execuția bugetară pe 2014. În plus, între diminuările bugetare pe anul 2015 se regăsesc și o serie de cheltuieli absolut necesare bunei funcționări a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanți, materiale și servicii cu caracter funcțional). Subliniem că, luând în considerare fondurile minime necesare bunei funcționări a activității în anul 2015, conducerea D.N.A. a solicitat inițial un buget de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent în lei), în comparație cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014. Solicitarea inițială, formulată în cursul lunii iulie 2014, a fost reiterată ministrului Justiției, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitându-se ca, în plus, la întocmirea Legii bugetului de stat, să aibă în vedere, atât valorile cerute, cât și menținerea, în filă distinctă, a bugetului DNA, conform prevederilor legale în vigoare”, preciza DNA în comunicatul de presă.

După care DNA se laudă că în 2013 a indisponibilizat bunuri de 300 de euro: Aducem în atenția opiniei publice că, raportat la valoarea bugetului solicitat de D.N.A., de 25 milioane euro, instituția a indisponibilizat bunuri și bani în cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013, iar până la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro.

Comunicatul a fost de ajuns pentru ca Ponta să-l pună pe Ministrul delegat pentru Buget să meargă să discute cu Kovesi și să-i ofere acesteia, bugetul dorit pentru 2015.

Având în vedere importanţa bunei funcţionari a DNA si a DIICOT, interesul Ministerului Finanţelor Publice de a asigura resursele necesare acestor instituţii, precum şi pentru o informare publică transparenă şi clarificarea tutoror aspectelor, ministrul delegat pentru Buget va avea pe parcursul zilei de 12.12.2014 o întalnire cu conducerea Ministerului Justiţiei şi Ministerului Public. În urma întâlnirii de astăzi cu conducerea Ministerului Justiţiei şi cea a Ministerului Public, ambele părţi au ajuns la un consens în privinţa alocării bugetului acestor instituţii pentru anul viitor. Astfel, deşi Ministerul Finanţelor Publice a alocat sumele cerute de către DNA, in Minsterul Public au existat unele probleme interne în ceea ce priveşte alocarea fondurilor către ordonatorii secundari. Am avut o discuţie cu doamna Laura Codruţa Koveşi dar şi cu ministrul Robert Cazanciuc, iar în urma acestei întâlniri, lucrurile s-au clarificat: DNA va avea bugetul solicitat în 2015. Aceste concluzii vă vor fi confirmate şi de către conducerea celor doua institutii”, a declarat Darius Vâlcov, într-un comunicat de presă remis exclusivNEWS.ro.

Darius Vâlcov a mai făcut următoarele precizari:

Bugetul total al Ministerului Public în anul 2015 creşte, nu scade, acesta fiind de 707,88 milioane lei, adică în creştere cu 19,29 milioane lei faţă de cât a fost bugetul aprobat pentru anul 2014.

Mai mult, Ministerul Finantelor Publice a primit solicitarile privind limitele de cheltuieli pentru anul 2015 din partea Ministerului Public, a luat act de ele, bugetul pentru anul 2015 al Ministerului Public şi, în mod automat, bugetele DNA si DIICOT, înregistând creşteri.

  1. Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a fost postată pentru consultare, în data de 12.12.2014, sinteza bugetelor ordonatorilor principali de credite, filele distincte de buget pentru instituţiile aflate în subordinea acestora urmând a fi anexate proiectului de lege privind bugetul de stat pentru anul 2015, care va fi aprobat de Guvernul României şi trimis Parlamentului spre dezbatere.
  2. Bugetul total al Ministerului Public în anul 2015 este 707,88 milioane lei, in creştere cu 19,29 milioane lei faţa de cât a fost bugetul aprobat pentru anul 2014. Pe parcursul anului 2014, conform legii bugetului de stat pentru anul 2014, la bugetul total al Ministerului Public s-a adaugat la cheltuielile de personal suma de 323 milioane, reprezentând plată de titluri executorii pentru personalul bugetar din cadrul Ministerului Public. Facem menţiunea că pe parcursul anului 2015, conform legii, bugetul Ministerului Public va fi suplimentat cu titluri executorii care vor fi plătite pe parcursul acestui an.

De asemenea, facem urmatoarele precizări cu privire la bugetul Ministerului Public pentru anul 2015:

-cheltuielile pentru investitii au crescut cu 39,48% fata de 2014, de la 14,22 milioane la 19,84 milioane;

-cheltuielile pentru bunuri servicii s-au diminuat cu 1,03% de la 70,72 milioane la 70 milioane lei;

-cheltuielile cu fonduri europene nerambursabile au crescut cu 41,72% de la 1,09 milioane la 1,54 milioane lei

  1. Ministerul Finantelor Publice a primit solicitarile privind limitele de cheltuieli pentru anul 2015 din partea Ministerului Public şi a luat act de ele, bugetul pentru anul 2015 al Ministerului Public şi, în mod automat, bugetele DNA si DIICOT, înregistând creşteri.
loading...