Breaking news

DNA încă un eşec răsunător. Tăriceanu, achitat de judecători pentru mărturie mincinoasă

Preşedintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat marţi, de jucecătorii Înaltei Curţi, în dosarul instrumentat de DNA în care era acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Procurorii DNA încasează eşec după eşec la Înalta Curte, semn că celebrul „câmp tatctic” coordonat de SRI în justiţie, s-a cam defectat.

Judecătorii de la Înalta Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, marţi, să schimbe încadrarea pentru Călin Popescu Tăriceanu din mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în mărturie mincinoasă şi să-l achite pentru această acuzaţie.

Hotărârea Înaltei Curţi vine în condiţiile în care procurorul DNA a cerut, la ultimul termen al dosarului, de la începutul lunii mai, o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare pentru Tăriceanu.

În 2016, procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată pe Călin Popescu Tăriceanu pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, dosarul având legătură cu declaraţiile pe care acesta le-a dat în cauza privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.

Este vorba despre declaraţia pe care a dat-o la DNA Braşov la data de 15 aprilie 2016, în care a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre: – retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), – implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare, – actele de vânzare–cumpărare vizând aceste bunuri.

La aflarea veştii, Călin Popescu Tăriceanu a spus că „lupta pe care am dus-o este lupta unei naţiuni întregi de a se elibera de cătuşele statului paralel”.

„Până la urmă, lupta pe care am dus-o este lupta unei naţiuni întregi de a se elibera de cătuşele statului paralel, e o luptă pe care am dus-o într-un sistem democratic în care să prevaleze respectul pentru drepturile şi libertăţile cetăţeanului şi domnia legii. Acestea au fost valorile au fost valorile ân care am crezut de la început când m-am angajat în lupta politică, acestea sunt valorile în care eu cred şi eu şi colegii mei liberali din ALDE şi pe care doresc să le înapoiez românilor. ALDE va conduce în continuare această luptă care reprezintă pewntru noi o datorie, o obligaţie faţă de România”, a declarat Tăriceanu la Antena 3.

 

Decizia Înaltei Curţi nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.