Breaking news

DNA îl reclamă pe Radu Mazăre la Parchetul General

loading...

Direcția Națională Anticorupție a depus o plângere penală la Parchetul General, la adresa primarului din Constanța, Radu Mazăre, în baza articolului din noul Cod Penal, care cenzurează libertatea de exprimare.

radu mazare - dna - parchetul generalPremieră în justiția din România. La 25 de ani de la Revoluție, un român este trimis în judecată pentru că și-a permis să ”critice” o acțiune a procurorilor. Radu Mazăre este primul român cercetat penal în baza celebrului articol din noua lege penală care a intrat în vigoare în februarie care îngrădește libertatea de exprimare.

Ca urmare a unor declaraţii publice făcute, la data de 12 septembrie 2014, de primarul municipiului Constanţa Mazăre Radu Ştefan, persoană având calitatea procesuală de inculpat în dosarul nr. 2/P/2014 aflat în faza de urmărire penală, Direcţia Naţională Anticorupţie a formulat, faţă de acesta un denunţ pentru săvârşirea infracţiunii de presiuni asupra justiţiei, prevăzută şi pedepsită de art. 276 Cod Penal. Denunţul a fost formulat în temeiul dispoziţiilor art. 290 combinat cu dispoziţiile art. 289 C.pr.pen. şi a fost înaintat, la data de 15 septembrie 2014, către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, spre competentă soluţionare” anunță DNA.

Procurorii DNA susțin că:  La data de 12.09.2014, potrivit relatărilor apărute în mass media, la o reuniune publică a organizaţiei de partid din care face parte, Mazăre Radu Ştefan a făcut următoarele afirmaţii: „Poate să te ia cu mascaţii de la masă, cum m-a luat pe mine acum cinci luni de zile pe motiv de urgenţă şi timp de cinci luni de zile în dosarul meu să nu facă niciun act procurorii. Păi (limbaj trivial la adresa procurorului de caz n.n ), când m-ai luat cu mascaţi şi ai zis că e urgenţă, că de-aia m-ai adus la DNA, că era stare de urgenţă, după aia trec cinci luni de zile fără ca tu să faci o hârtie!? De asta trebuie să-l votăm pe Ponta, ca noi care mai stăm pe aici liberi, neliberi, să trăim într-o ţară normal. “Potrivit dispoziţiilor art. 276 C.pen., este incriminată fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către organul de urmărire penală a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a-l influenţa sau intimida. Caracterul nereal al acestor afirmaţii rezultă din analiza activităţilor de urmărire penală efectuate în dosarul nr. 2/P/2014, despre care inculpatul avea cunoştinţă în urma exercitării drepturilor procesuale referitoare la accesul la dosar. Totodată, împrejurarea în care Mazăre Radu Ştefan a făcut aceste afirmaţii, caracterul lor public şi limbajul folosit denotă scopul urmărit de făptuitor, respectiv influenţarea şi intimidarea procurorului care efectuează urmărirea penală în cauză.

Radu Mazăre are calitatea de inculpat în dosarul nr. 2/P/2014 aflat în faza de urmărire penală la Direcţia Naţională Anticorupţie

Deși articolul cu pricina a fost abrogat de Parlament, Băsescu a retrimis legea spre reexaminare și nici până azi aceasta nu a fost aprobată de senatori și deputați astfel că legea își produce efecte.

loading...