Breaking news

DNA, eşec răsunător la Înalta Curte. Toni Greblă, fost judecător CCR, achitat!

Procurorii DNA au înregistrat vineri, o înfrângere usturătoare la Înalta Curte în celebrul dosar de corupţie care-l viza pe Toni Greblă, la data respectivă, judecător al Curţii Constituţionale a României.

Toni Greblă a fost achitat vineri, de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României.. Fostul judecător al CCR era acuzat de trafic de influenţă, fals în acte şi coordonarea unui grup infracţional. Decizia magistraţilor nu este definitivă.

Deşi procurorii DNA au cerut la ultimul termen, închisoare cu exeutare pentru Toni Greblă, magistraţii au decis să-l achite pe fostul judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă pentru toate infracţiunile de care îl acuzau procurorii, respectiv de fals în declaraţii în formă continuată, trafic de influenţă, coordonarea unui grup infracţional şi operaţiuni economice incompatibile cu funcţia.

Procurorii DNA l-au acuzat în 2015 pe Toni Greblă că, după efectuarea percheziţiilor domiciliare la ferma sa de struţi, fostul judecător al Curţii Constituţionale şi-a continuat activitatea infracţională şi a făcut demersuri de valorificare a foloaselor necuvenite obţinute din infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, ca să obţină pentru el şi pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

La vremea respectivă, fostul judecător CCR a fost reţinut de DNA pentru o perioadă de 24 de ore.

Greblă a explicat atunci că procurorii i-au imputat faptul că, în ce priveşte infracţiunea de trafic de influenţă, este vorba despre o sumă de 100.000 de euro, care a fost investită de omul de afaceri Mihai Prundianu în ferma de struţi. În schimbul banilor, Greblă ar fi intervenit pentru acesta pe lângă unele instituţii ale statului.

DNA mai arăta că, începând din august 2014, Toni Greblă a făcut demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între finul său, Ion Bîrcină, un cetăţean turc, cetăţeanul moldvean Victor Dolghi şi Constantin Bartolomeu Săvoiu. Cetăţeanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci ar fi constituit un grup infracţional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare către Federaţia Rusia, în ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

Toni Greblă a declarat vineri, după ce a aflat sentinţa de achitare, că decizia arată că magistraţii au judecat după probe, nu după faptul că a fost stabilită o ţintă în persoana sa.

Soluţia era, după părerea mea, cea firească, iar judecătorii dovedesc tot mai mult că judecă după probele de la dosar, după faptele comise de oameni şi nu după ţinte stabilite pe traseul SRI- DNA. După o activitate de 35 de ani am fost nevoit să întrerup orice activitate pentru că mi-au spus să nu iau legătura cu nimeni. Coldea şi alţii de la SRI împreună cu DNA au simţit că legile Big Brother le erau foarte utile pentru a face execuţii sumare şi au fost supăraţi pe acest lucru. Efortul de investiţie în aparatură şi programe adecvate era de peste 200 mil de dolari, atfel încât să dea un exemplu CCR şi exemplul l-au dat prin mine„, a declarat Toni Greblă, la Antena 3.

Decizia de achitare a lui Toni Greblă vine la o zi după ce Victor Ponta şi Dan Şova au fost achitaţi tot de Înalta Curte, tot în primă instanţă, într-un dosar de corupţie instrumentat de procurorii DNA.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, atât în cazul lui Greblă cât şi al lui Ponta şi Şova, nu este definitivă. Ea poate fi contestată cu apel la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi.