Breaking news

DNA contestă la Curtea Constituțională, arestul la domiciliu

loading...

Procurorii DNA contestă măsura arestului la domiciliu, pe motiv că aceasta este o măsură discriminatorie și că inculpații sunt favorizați în comparație cu cei care sau în pușcărie.

judecatoare retinute de dnaProcurorii DNA nu mai vor în România, măsura arestului la domiciliu, prevăzută de noul cot penal intrat în vigoare în acest an.

DNA a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate în dosarul patronului GFR, Gruia Stoica, arestat la domiciliu.

Drept urmare, Curtea de Apel București a dispus, pe 11 iunie, sesizarea CCR cu privire la o excepție ridicată de un procuror DNA în dosarul afaceristului Gruia Stoica.

DNA susține că nu este normal ca în cazul în care inculpatul arestat la domiciliu va fi condamnat, zilele petrecute acasă să fie echivalate ca și cum ar fi stat în pușcărie.

Curtea Constituţională va trebui să se pronunţe cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a art. 399 al.9 Cod procedură penală, care prevede: „Durata măsurii arestului la domiciliu se deduce din pedeapsa aplicată prin echivalarea unei zile de arest preventiv la domiciliu cu o zi din pedeapsă”.

În 9 mai 2014, Înalta Curte a decis ca omul de afaceri Gruia Stoica, acuzat că ar fi oferit mită pentru a afla o ofertă confidenţială la o licitaţie, să fie plasat în arest la domiciliu.

El fusese arestat preventiv în 30 ianuarie, iar măsura a fost prelungită până la impunerea arestului la domiciliu.

DNA invocă și cazul de luna trecută când un fost prim-procuror de la Tribunalul din Ialomița, arestat la domiciu, a fost găsit în parcarea unui hipermarket din sectorul 3 al Capitalei.

Și asta în condițiile în care codul penal spune că persoanele arestate la domiciliu au voie să plece de acasă doar la solicitarea poliției sau a instanțelor.

Dacă judecătorii CCR vor decide că măsura este neconstituţională, inculpaţii care sunt acum în arest la domiciliu, ar putea fi obligaţi să plătească o cauţiune, să fie trecuți sub control judiciar sau să fie arestați preventiv și băgați după gratii.

loading...