Breaking news

DNA cere arestarea judecătorului CCR, Toni Greblă

loading...

Procurorii DNA cer senatului României, acceptul pentru reținerea și arestarea judecătorului Curții Constituționale, Toni Greblă, acuzat de fapte de corupție. Judecătorul a aflat de la televizor de solicitarea procurorilor privind cererea de arestare.

toni grebla - dna - ccrDNA vrea să-l bage la închisoare pe judecătorul CCR, Toni Greblă, pe motiv că ar fi primit foloase necuvenite. Judecătorul a declarat marți la Antena 3 că a aflat de la televizor de faptul că DNA cere arestarea lui, deși azi a fost audiat de procurori și nu i-au adus nimic la cunoștință.

Eu am fost audiat azi, de față cu avocații mei, iar cei doi martori au declarat că nu mă cunosc. În mod surprinzător văd acum solicitarea procurorilor, ceea ce mă face să mă gândesc la multe lucruri. Mă voi gândi, voi aștepta să fiu informat oficial după care voi lua o decizie. Nu știu care este grupul infracțional, dincolo de aceste lucruri, am văzut un grup infracțional care ar fi trebuit să încalce emboargoul cu Federația Rusă. Aștept să văd și eu dosarul după care o să încerc să nu îmi pun foștii colegii din Biroul Permanent într-o situație delicată, mai ales că deja s-a luat o decizie politică în cazul meu. Voi lua o decizie la momentul potrivit și o veți afla atunci. Am aflat și eu de la televizor că s-a cerut aviz pentru arestarea mea. Nu au apărut nume și nici informații noi în dosar, ba din contră, martorii din dosar spun că nu mă cunosc. Mă abțin de la orice comentarii”, a spus judecătorul Toni Greblă la Antena 3.

Legea prevede că Biroul Permanent al Senatului României va da aviz în cazul unui judecător al Curții Constituționale a României.

În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – doamna Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei privind sesizarea Biroului permanent al Senatului României, în vederea declanşării procedurilor pentru obţinerea avizului necesar pentru arestarea şi trimiterea în judecată penală a suspectului GREBLĂ TONI, judecător la Curtea Constituţională a României. Faţă de momentul iniţial, au apărut elemente care conturează suspiciunea rezonabilă a săvârşirii ultimelor două infracţiuni menţionate, în sensul în care, judecătorul de Curte Constituţională Toni Greblă, în cadrul unei întâlniri directe cu o persoană care avea calitatea de suspect într-o cauză penală aflată în instrumentare la D.N.A, i-a întărit convingerea că, în cazul în care ancheta va reprezenta un pericol pentru acesta din urmă, va afla acest lucru şi îi va comunica, lăsându-l să creadă că are influenţă pentru a obţine aceste informaţii de la organele judiciare.”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Cererea de arestare şi trimitere în judecată are în vedere săvârşirea infracţiunilor de:
– trafic de influenţă, în formă continuată
– două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,
– constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate)
– favorizarea făptuitorului,
– folosirea în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este folosită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

DNA spune că în perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a pretins şi primit de la administratorul mai multor societăţi comerciale, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:

– în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită, întreținerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de omul de afaceri), în echivalent de 56.070 euro;
– în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri
– în 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare);
– în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe

Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de omul de afaceri, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.). În perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională) şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), disimulate prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi ale senatorului). A rezultat că, în mod neîntrerupt, suspectul TONI GREBLĂ a desfăşurat activităţi comerciale direct şi prin interpuşi şi a exercitat calităţile de asociat, respectiv administrator / director general, în legătură cu o fermă agricolă situată în județul Gorj şi cu o societate comercială, având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică. Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană. În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit. În perioada 2014 – 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art.273 din Legea nr.86/2006 – Codul Vamal”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

loading...