Breaking news

DNA anchetează campania prezidențială a lui Băsescu din anul 2009

loading...

DNA s-a apucat să verifice unde a ajuns șpaga dată de Gabriel Sandu și Dorin Cocoș, în ”Afacerea Microsoft”, la PDL, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2009, când candidat era Băsescu. Procurorii vor să afle cine a fost ”Beneficiarul” final al șpăgii. 

basescu - kovesi - dna - euroLa șapte ani de la producerea faptelor, DNA se trezește din somn și anunță că a început ancheta în privința modului de finanțare a campaniei prezidențiale a PDL, când candidat era Traian Băsescu.

Informaţia apare în rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru,  Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan, în dosarul Microsoft.

“Se va dispune disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor faţă de inculpatul Sandu Gabriel pentru infracţiunea de spălare de bani. Din declaraţiile inculpatului şi documentele depuse de acesta (facturi ce atestă achiziţionarea prin societăţile controlate de materiale electorale aferente campaniilor PDL în perioada 2008-2009) rezultă că beneficiarul final al sumei de bani (2,1 milioane de euro – n.red.) primită de la martorii denunţători (oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu – n.red.) este Partidul Democrat Liberal. Pentru a se stabili circuitul financiar al sumelor de bani până la beneficiarii finali şi implicarea acestora în săvârşirea faptelor se impune continuarea urmăririi penale”, scriu procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au decis să disjungă cercetările şi cu privire la infracţiunea de luare de mită săvârşită de Gabriel Sandu. Astfel, există indicii că în 2008, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi al Societăţii Informaţionale, Sandu a cerut de la firma Fujitsu Siemens Computers, prin intermediul avocatului Doru Boştină, suma de 1,8 milioane de euro pentru a aproba efectuarea plăţii unui act adiţional, pentru a trece cu vederea deficienţele constatate şi pentru a obţine suplimentarea bugetului.

“În urma confruntării dintre inculpatul Sandu Gabriel şi martorul denunţător Boştină Doru Cătălin au rezultat date noi de natură a crea suspiciunea rezonabilă că martorul Boştină Doru Cătălin a pretins suma de 1,8 milioane de euro de la firma Fujitsu Siemens Computers în numele inculpatului Gabriel Sandu fără a avea o înţelegere în acest sens cu inculpatul. S-a stabilit că în perioada 2004-2008 martorul Boştină Doru Cătălin a acordat consultanţă pentru încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft, atât beneficiarilor – Ministerul Comunicaţiilor, cât şi firmei Fujitsu Siemens Computers”, spune DNA.

O parte importantă a mitei luată de Cocoș, Udrea, Pinalti și Sandu, în cazul contractelor Microsoft a ajuns la PDL. Este vorba despre mita de 9 milioane de euro, despre care anchetatorii susţin că ar fi fost primită de Dorin Cocoş şi Elena Udrea.

În schimbul banilor, fostul ministru şi-ar fi folosit influenţa în partid şi în Guvern pentru a obţine aprobarea hotărârii de guvern prin care au fost alocate fondurile cu care, în 2009, Ministerul Comunicaţiilor a prelungit contractul pentru licenţele Microsoft.

Procurorii DNA spun că din banii primiţi cu titlu de mită ar fi fost achizţionate 4 milioane de scrisori electorale. Scrisorile au fost achiziţionate în toamna anului 2009 când au avut loc alegeri prezidenţiale şi când Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat de preşedinte.

S-a stabilit, de asemenea, că beneficiari ai sumelor de bani din plăţile efectuate în baza contractului sunt printre alţii inculpatul Sandu Gabriel, inculpatul Cocoş Dorin şi Partidul Democrat Liberal care a beneficiat de plata unor materiale electorale . Rezultă că pentru promovarea hotărârii de guvern nr. 460/2009 şi alocarea bugetului necesar, inculpatul Gabriel Sandu a beneficiat de susţinerea ministrului Udrea Elena Gabriela. Din probatoriul testimonial rezultă că pentru promovarea hotărârii de guvern nr. 460/2009 şi alocarea bugetului necesar, inculpatul Gabriel Sandu a beneficiat de susţinerea ministrului Udrea Elena Gabriela, a primului ministru (….)şi a lui (….). În toamna anului 2009, s-a încheiat cu Partidul Democrat Liberal un contract de prestări de servicii ce a fost şi care avea ca obiect prestarea serviciilor de tipărire şi anvelopare a unui nr. de 4.000.000 de scrisori electorale, numărul acestor scrisori a fost suplimentat la 8.600.000, stabilindu-se să se încheie un act adiţional la contractul iniţial. Având în vedere că pentru diferenţa de 4.600.000 scrisori nu a mai fost achitată contravaloarea prestaţiilor, aşa încât cei care au prestat au ajuns să discute cu Dorin Cocoş şi au fost în audienţă la Udrea Elena Gabriela – vicepreşedinte P.D.L dar s-au exercitat presiuni  să se renunţe la pretenţii”, mai scriu procurorii DNA.

În septembrie 2003, Guvernul României încheie un acord cadru cu Microsoft pentru cumpărarea a 50.000 de licenţe la preţ redus pentru computerele din întreaga administraţie publică centrală.

În dosarul “Microsoft”, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani.

Dinu Pescariu, vizat în dosarul “Microsoft”, a denunţat-o pe Elena Udrea, arătând că aceasta i-a cerut 500.000 de euro “pentru a-i rezolva problemele din justiţie”.

“La data de 5.11.2014, Pescariu Dinu-Mihail a formulat denunţ cu privire la săvârşirea unor fapte de corupţie de către Udrea Elena Gabriela. Din denunţul formulat rezultă că, în anul 2013 pe fondul cercetărilor efectuate de Direcţia Naţională Anticorupţie ca urmare a plângerii formulată de Fujitsu Siemens Computers în legătură cu derularea contractului de licenţiere Microsoft şi a măsurilor asigurătorii dispuse de autorităţile austrice pe conturile sale din Elevaţia, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiţie. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani a avut loc în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 – februarie 2014”, potrivit procurorilor.

În dosarul Microsoft sunt vizaţi şi alţi opt foşti miniştri – senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

loading...