Breaking news

Divorț în vremuri afectate de Covid-19

Realitatea actuală pare să coincidă tot mai mult cu glumele ce se vehiculau despre contextul pandemic. Cel puțin în America numărul divorțurilor a crescut. Potrivit Mediafax, solicitările de acest gen sunt cu 50% mai multe.

În țară, conform estimărilor, cazurile de divorț sunt cu 40% mai multe decât în aceeași perioadă de anul trecut (potrivit stiri.tvr.ro). Motivele pot fi acum amplificate, când cuplurile se văd nevoite să petreacă mai mult timp împreună, izolați sau dimpotrivă, separați – dacă unul din ei a rămas peste hotare și găsește cu greu o cale de a se întoarce acasă.

La o atentă analiză, un astfel de climat financiar ar putea fi avantajos pentru unii. Așa se face că un val de divorțuri ar putea viza pe cei care au altfel de interese: să obțină o pensie alimentară mai mică.

Divorț și separare legală pentru cetățenii români stabiliți în străinătate

Pentru cei care doresc separarea legală și nu pot călători, dat fiind acest context pandemic, există desigur căi legale pentru a obține divorțul. Va fi nevoie mai degrabă de consiliere profesională din partea unui avocat specializat pentru divorturi. Pentru fiecare țară din UE sunt stabilite normele și procedurile pentru separare. Pentru cei care sunt în țări diferite divorțul poate fi solicitat de comun acord sau individual.

Oricând este de preferat ca cei doi să se pună de acord asupra divorțului. Acest lucru va simplifica procedura. Divorțul poate fi solicitat în țara în care locuiește unul din parteneri, dar preferabil totuși în țara de origine a ambilor parteneri.

De menționat că hotărârile de divorț pronunțate în orice țară din UE sunt recunoscute și în celelalte state membre și nu vor fi necesare alte proceduri suplimentare.

Divorțul poate fi evitat?

Avocații sunt apărători ai clienților, dar de regulă orice specialist va sfătui cu privire la regândirea deciziei de a divorța. Programele de suport pot fi salvatoare de multe ori, așadar ar fi bine de luat în calcul toate posibilitățile.

Lucrurile se complică când intervin și alte motive, cauzate de frustrarea intentării divorțului spre exemplu. Dacă este cazul, căutați un avocat specializat nu doar în procese de divorț, ci și avocat specializat pe drept penal.

Dacă se ajunge într-un punct de neevitat, este de preferat să vă organizați cât mai bine resursele. Divorțul în instanță nu este procedural la fel de simplu și de rapid ca în cazul divorțurilor de comun acord la notar spre exemplu. Înarmați-vă cu răbdare, energie și conștientizați că este nevoie de suport moral, emoțional, de timp și resurse financiare de ce nu. Un avocat competent și cu experiență în domeniu ar putea ajuta cu mult în tot acest demers.

Ceva mai complicate sunt și cazurile în care sunt minori la mijloc. Instanţa de judecată care pronunță divorțul va lua și decizia în ceea ce privește autoritatea părintească, dacă minorul/minorii locuiesc în țara respectivă.

Pentru cei care doresc să depună cerere de divorț dar nu sunt în țară, nu se pot prezenta, care intentează divorț fără acordul celuilalt soț și în orice altă situație dificilă de acest gen o recomandare este avocativan.ro pentru a găsi avocat potrivit să îi reprezinte.