Breaking news

Directorul SRI Alba, reţinut de procurorii DIICOT

Șoc la SRI Alba. Șeful direcției județene de Informaţii Alba, lt.col. Ioan Tarnu, şi subsomisarul Liviu Schiau de la la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT.

sri-antiteroCei doi sunt acuzați de procurori că ar fi sprijinti un grup de hoți care furau utilaje din Uniunea Europeană. Prejudiciul estimat este de 4,5 milioane euro.

În total 24 de persoane sunt anchetate de procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Hunedoara în stare de arest preventiv,întrucât s-au  constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în furturi de utilaje din state ale Uniunii Europene.

În cursul cercetărilor s-a stabilit că activitatea infracţională a membrilor grupării a fost sprijinită de către inculpaţii TARNU IOAN,  locotenent-colonel, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba şi SCHIAU LIVIU, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia.

În sarcina inculpatului TARNU IOAN se reţine că, în virtutea funcţiei deţinute, prin acţiune sau inacţiune, a acordat sprijin inculpatului STANCIU MIRCEA, în prezent arestat, activitatea sa fiind de natură să împieteze asupra aflării adevărului în dosarul penal instrumentat de către procurorii D.I.I.C.O.T., constituind în acelaşi timp o încălcare a dispoziţiilor art. 11 al. 1 lit. d din Legea nr. 51/1991, referitor la obligativitatea organelor de informaţii de a informa organele de urmărire penală în cazul săvârşirii unor infracţiuni.

Astfel, inculpatul STANCIU MIRCEA a apelat la inculpatul TARNU IOAN, căruia i-a adus la cunoştinţă implicarea sa în furtul de utilaje şi i-a solicitat sprijinul,  în sensul de a interveni pe lângă ofiţerii de poliţie din cadrul B.C.C.O. Alba, pentru a se evita efectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa sa şi a împiedica tragerea sa la răspundere penală.

Inculpatul TARNU IOAN a acceptat, în mod direct, daruri de la soţia inculpatului STANCIU MIRCEA, dând asigurări că poate determina  organele de poliţie, pentru asigurarea unei investigaţii penale favorabile inculpatului.

În sarcina inculpatului SCHIAU LIVIU s-a reţinut faptul că, în cursul lunii aprilie 2011, în două rânduri, l-a încunoştinţat pe inculpatul STANCIU MIRCEA, cu privire la momentele operative desfăşurate de organele de cercetare penală, premergătoare efectuării unor activităţi procedurale în cauză, ceea ce a dus la îngreunarea urmăririi penale.

Mai mult decât atât, inculpatul a pus la dispoziţia inculpatului STANCIU MIRCEA, o listă cu 14 persoane cercetate şi faţă de care urmau să se instituie măsuri preventive, informaţii pe care le-a obţinut în virtutea atribuţiilor de serviciu conferite de calitatea sa de subcomisar în cadrul B.C.C.O. Alba-Iulia.

Inculpaţii TARNU IOAN şi SCHIAU LIVIU au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru comiterea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, faptă prev. de art. 7 al. 1, 3 din Legea nr. 39/2003 şi favorizarea infractorului, faptă prev. de art. 264 al. 1 C.p., urmând a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă Curţii de Apel Alba-Iulia.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul unităţii specializate din cadrul S.R.I. şi cu poliţişti din cadrul B.C.C.O. Alba-Iulia.