Breaking news

Directorii primarului PSD, Aurel Simionescu, provoacă scandaluri interminabile la Teatrul “Maria Filotti” din Brăila

loading...

Mircea Bodolan este al doilea director numit de primarul PSD Aurel Simionescu, la teatrul din Brăila, care nemulțumește trupa şi spectatorii.

aurel-simionescu-mircea-bodolan-teatrul-maria-filotti-braila-psdMircea Bodolan (foto dreapta) a ajuns în funcţia de director al Teatrului “Maria Filotti” din Brăila la sfârşitul lunii august, anul trecut.

În cadrul concursului organizat în august 2010 de Primăria Brăila, principala candidatură înlăturată de la funcţia de manager al teatrului a fost cea a lui Paul Chiribuţă, personalitate de anvergură internaţională în domeniul teatrului. Motivarea invocată oficial pentru înlăturarea lui Paul Chiribuţă a făcut referire la un detaliu tehnic din dosarul său de candidatură.

După şapte luni de la momentul desfăşurării concursului pentru atribuirea funcţiei de manager al Teatrului “Maria Filotti”, s-a declanşat din nou un scandal public.

Mircea Bodolan a ţinut joi, 12 mai, o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat “război total” actorilor şi personalului din teatrul pe care îl conduce. Totodată, Bodolan s-a plâns şi de faptul că primarul Simionescu nu răspunde solicitărilor sale în modul în care s-au înţeles.

Bodolan a declarat: “Nu mă voi sfii eu să le cer acestor oameni să plece. Nu actorii m-au angajat pe mine, nu eu am creat situaţia de conflict” a spus directorul Bodolan, citat de Obiectiv – Vocea Brăilei. “Au carenţe la dicţie şi impostaţie. […] Li s-a indus ideea că sunt excepţionali, dar cine a făcut asta nu s-a gândit şi la repercusiuni” a mai spus Mircea Bodolan.

maria-filotti-scandal-teatrul-braila-directorul-primarul-trupa-sala-actoriiLuni, 17 mai, au apărut reacţiile actorilor brăileni, care au revenit în ţară de la  Festivalul de teatru de la Shumen, Bulgaria. Se pare că Bodolan duce războaie personale atât cu actorii tineri, dar şi cu stâlpii de rezistenţă ai trupei, între care Bujor Macrin, Liliana Ghiţă şi Mihaela Trofimov.

Regizorul Radu Nichifor declară: “Undeva la începutul anului am fost sunat de domnul Bodolan şi rugat să fac o înlocuire de urgenţă într-un spectacol. Era vorba de înlocuirea doamnei Liliana Ghiţă. I-am explicat că lucrurile astea nu se fac peste noapte, fiindcă îţi baţi joc de spectacol şi de actori. Mi s-a explicat că asta ar trebui să fie o lecţie dată doamnei Liliana Ghiţă. De ce şi pentru ce nu am înţeles. Regizorii fac spectacole, nu se ocupă să dea lecţii şi nu mi se pare normal să fie un regizor folosit într-un meci sau într-o relaţie conflictuală cu cineva. […] Nu am fost de acord cu înlocuirea dumneaei, iar asediul asupra spectacolului a continuat“.

teatrul-maria-filotti-braila-sala-actorii-spectacolul-trupa-director-scandal-furtuna-primaria-comisia-concurs

La întrebările formulate de jurnalişti, actriţa Liliana Ghiţă răspunde punctual: “Cred că relaţia dintre trupă şi conducerea instituţiei a fost desfiinţată din start ! Este inacceptabil faptul că angajaţii instituţiei sunt denigraţi în public de propriul manager ! Din punctul meu de vedere, managerul trebuie să fie un garant al echilibrului şi nu un potenţator al conflictelor. În ceea ce priveşte acuzaţiile directe ale domnului Bodolan la adresa mea, acestea vor face obiectul unei acţionări în justiţie pentru prejudicii grave aduse imaginii mele publice. Cât despre soluţiile care ar putea stinge conflictul declanşat, consider că dacă s-ar fi dorit într-adevăr rezolvarea problemelor,s-ar fi intervenit demult. Mai exact, «tel maître, tel valet»!”.

Veteranul trupei de la Brăila, Bujor Macrin, este întristat: “Toate afirmaţiile pe care Bodolan le-a făcut sunt fără acoperire. […] Teatrul din Brăila a fost prezent în aproape toate festivalurile naţionale, a luat nenumărate premii cu spectacolele pe care le-a făcut. Şi nu orice fel de premii. Este un teatru considerat de critica de specialitate printre primele teatre din ţară. [Mircea Bodolan] a promis atunci când a fost numit manager că va sta de vorbă cu fiecare actor în parte. Nu a stat. Se ceartă pe holuri! Oricine îl abordează, ţipă şi pleacă. În urma declaraţiilor domnului Bodolan, conflictul este iremediabil deschis şi imposibil de închis. Singura soluţie este să plece. Să renunţe la a manageria această instituţie. Pentru că nici nu cred că se pricepe. El a fost actor, a condus un comitet de cultură şi educaţie unde se putea face orice, a fost apoi la o casă de cultură… nu ştiu ce a făcut acolo… A închiriat săli. Probabil că asta vrea să facă şi la teatru.

Vom reveni cu noi precizări.

1-teatrul-maria-filotti-braila-spectacol-sala-scandal-director-actorii-trupa

2a-teatrul-maria-filotti-braila-spectacol-sala-scandal-director-actorii-trupa

3-teatrul-maria-filotti-braila-spectacol-sala-scandal-director-actorii-trupa

4-teatrul-maria-filotti-braila-spectacol-sala-scandal-director-actorii-trupa

5-teatrul-maria-filotti-braila-spectacol-sala-scandal-director-actorii-trupa

8-teatrul-maria-filotti-braila-spectacol-sala-scandal-director-actorii-trupa

9-teatrul-maria-filotti-braila-spectacol-sala-scandal-director-actorii-trupa

10a-teatrul-maria-filotti-braila-spectacol-sala-scandal-director-actorii-trupa

17a-teatrul-maria-filotti-braila-spectacol-sala-scandal-director-actorii-trupa

17b-teatrul-maria-filotti-braila-spectacol-sala-scandal-director-actorii-trupa

15-teatrul-maria-filotti-braila-spectacol-sala-scandal-director-actorii-trupa

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>