Breaking news

Dinel Staicu a fost condamnat la 11 ani de închisoare în dosarul fraudării Transgaz

Dinel Staicu, a fost condamnat, luni, la 11 ani de închisoare de Judecătoria Sectorului 2, în dosarul fraudării patrimoniului SC Transgaz SA Mediaş.

dinel staicuFostul preşedinte al SIF Oltenia, și al echipei de fotbal U Craiova, este acuzat de procurorii DNA că a fraudat Transgaz SA cu peste 11 milioane de euro.

Dinel Staicu a primit 11 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Instanţa a mai dispus şi interdicţia ca Staicu să fie ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, să ocupe o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat sau una de conducere a unei persoane juridice pe o perioadă de şapte ani.

În acelaşi dosar au fost condamnați și:

Aurel Gabriel Coconea, fost director general al SNTGN Transgaz SA Mediaş, 7 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Carmen Ioana Popescu, fost director general al SC BDJ SA Craiova, 7 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Vlad Rebegea, fost director economic al SC BDJ SA Craiova, 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi pentru asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Cornel Volintiru, fost director general al SC Sironex SA Craiova, 7 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

– Vasile Banciu, fost director general adjunct al SC Asigurarea Naţională Română SA, 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Iulian şi Tudorică Siclitaru, pedepse de câte cinci ani de închisoare, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

– Adrian Bogza, fost administrator al SC Delta Telecom SA, 7 ani de închisoare, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 2 au mai dispus ca toţi inculpaţii din dosar să achite Transgaz SA peste 25 de milioane de lei, reprezentând daune materiale.

Pe data de 4 aprilie 2011, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor. Numai că omul de afaceri și-a schimbat numele în Dinel Nuțu și a fugit din țară.

Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit legal la 1 aprilie 2011, când omul de afaceri şi-a ridicat noua carte de identitate, însă autorităţile au fost informate de această schimbare în 6 aprilie 2011.

În 7 aprilie 2011, el a fost dat în urmărire internaţională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare. Dinel Staicu a fost prins în 19 aprilie 2011, în localitatea Mako din Ungaria, ulterior fiind adus în ţară şi încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Acesta a atacat decizia din 4 aprilie 2011 cu o contestaţie în anulare, iar un complet din care făceau parte judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu, de la Curtea de Apel Bucureşti, a decis, la 22 februarie 2012, încetarea procesului penal pornit împotriva lui Staicu, anularea mandatului de executare a pedepsei emis pe numele acestuia şi a dispus punerea de îndată în libertate a condamnatului, întrucât există autoritate de lucru judecat, în sensul că o altă instanţă s-a pronunţat pe acuzaţiile aduse acestuia.

În 2013, Dinel Staicu, judecătoarea Veronica Cîrstoiu, fiul acestuia Florin Cergan, şi Ioana Carmen Popescu, fost director general la SC BDJ Craiova, au fost arestaţi pentru fapte de corupţie, respectiv dare şi luare de mită.

Judecătoarea este acuzată că ar fi luat mită pentru a anula condamnarea de şapte ani de închisoare primită de Dinel Staicu în dosarul BIR şi pentru intervenţii în alte dosare.

Decizia de lui a Judecătoriei Sector 2 nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti.