Breaking news

Din lac în puț | Românii care renunță la case ca să scape de creditul la bancă, obligați să plătească impozit la stat

Românii care vor să dea casa băncilor ca să scape de credit nu se pot bucura prea mult de această prevedere legală. Motivul? Sunt obligați să plătească un impozit de 2% din valoarea creditului, către statul român.

prima casa - locuinte anlScapi de datoria la bancă și ajungi dator la statul român. Așa se poate traduce legea dării în plată care ar fi trebuit să fie în avantajul românilor care nu își mai pot achita creditele la bancă și preferă să dea casa înapoi și să scape de credit.

Românii care vor să scape de creditul ipotecar, oferind pe tavă casa, băncii, nu se pot bucura că au scăpat de datorii, căci statul român le-a pregătit o surpriză. Îi obligă să plătească impozitul de 2%. Așadar scapă de creditul la bancă, rămâne fără casă dar rămâne și dator la stat.

„Darea în plată a unui bun imobil este considerată, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal și se impozitează în conformitate cu prevederile art.111 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarată în actul de dare în plată. Impozitul este datorat de către debitor și se plătește conform prevederilor Codului fiscal. Concret, în cazul unui imobil dobândit în 2008 cu un debit pentru care se face darea în plată de 500.000 de lei (prin debit înțelegem datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare) și cu o valoarea minimă stabilită de Camerele notarilor publici, de 400.000 de lei, valoarea la care se calculează impozitul pe venit este cea a debitului, adică la 500.000 de lei. Menționăm că, atât Legea nr.77/2016, privind darea în plată, cât și Legea nr.227/2015, privind Codul fiscal nu cuprind excepții de la plată impozitului pe venitul din transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal în cazul stingerii unor debite prin darea în plată”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Finanțelor, remis exclusivNEWS.ro.

Deputatul Daniel Zamfir, iniţiatorul legii privind darea în plată, consideră că Ministerul Finanţelor trebuia să stabilească de la bun început, prin normele metodologice ale Codului Fiscal, dacă impozitul pe transferul bunului imobil se plăteşte sau nu şi cum se calculează acesta.

„Nu putea legea dării în plată să stabilească chestiuni de ordin fiscal. Codul Fiscal vorbeşte de schimb de imobile, de acte de vânzare-cumpărare. Ministerul Finanţelor trebuie să stabilească acest lucru prin normele metodologice ale Codului Fiscal. Este foarte simplu. Din punctul meu de vedere, fiind vorba de o eliberare de datorie, debitorii trebuie scutiţi de acea taxă de 2% şi să plătească doar costurile notariale, cum se specifică în textul legii. Punem o taxă pe libertate?“, a declarat, pentru „Adevărul“, Daniel Zamfir.

Astfel că doar procedurile de dare a casei în plată, către bancă, costă debitorul, circa 4000 de euro plus taxa de 2% către stat.