Breaking news

Din 6 februarie încep înscrierile la Eurovision România 2012

După mai multe amânări și incertitudini, conducerea TVR a decis să organizeze și în 2012 Selecția Națională Eurovision și să trimită un reprezentat la competiția internațională din Azerbaidjan.

În acest an, Dan Manoliu a fost desemnat șef al delegației României la Eurovision și el se va ocupa de organizarea concursului în România.

Compozitorii români își pot înscrie piesele în concurs, începâd de luni 6 februarie și până cel târziu 23 februarie. Finala Națională Eurovision va fi organizată pe 10 martie.

Data limită până când România trebuie să confirme numele reprezentantului la concursul internațional de la Baku este 19 martie 2012.

Bugetul aprobat de Consiliul de Administrație al TVR, pentru Eurovision este de 100.000 de euro.

La ediția 2012 a Eurovision Song Contest vor participa 42 de țări. În urma tragerii la sorți, România va evolua în prima semifinală desfășurată pe 22 mai 2012, alături de Republica Moldova.

Iată cum arată cele dou semifinale, în urma tragerii la sorți:

Semifinala I – 22 mai 2012 – (vor vota: Italia, Azerbaidjan, Spania): Muntenegru, Islanda, România, Albania, Belgia, Letonia, Elveția, Finlanda, Grecia, Republica Moldova, Cipru, Austria, Danemarca, Rusia, San Marino, Israel, Irlanda, Ungaria

Semifinala II – 24 mai 20121 – (vor vota: Marea Britanie, Germania, Franța): Serbia, Olanda, Portugalia, Macedonia, Belarus, Malta, Ucraina, Armenia, Bulgaria, Suedia, Georgia, Slovenia, Estonia, Turcia, Croația, Norvegia, Lituania, Bosnia și Hertegovina.

Eurovision 2012 va avea ca și temă “Light your fire”, iar finala va avea loc pe 26 mai în Baku, capitala Azerbaidjanului.

Cea mai bună clasare a României la finala internațională Eurovision a fost în 2005 la Kiev, când Luminița Anghel și Sistem au ocupat locul 3, cu piesa Let me try. Aceeași performanță a fost repetată în 2010 de Paula seling și Ovi, când la Oslo s-au clasat tot pe locul 3 cu piesa Playing With Fire.