Breaking news

Din 2016, sucevenii se plimbă cu autobuze electrice cumpărate cu banii elvețienilor

loading...

Municipiul Suceava devine din ce în ce mai verde: vehiculele electrice care vor înlocui autobuzele vechi vor asigura un aer mai curat și mai mult confort pentru locuitorii orașului.

autobuz electricAcordul de proiect a fost semnat joi, 30 iulie 2015, la Ministerul Finanțelor Publice, de doamna Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, E.S. domnul Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Confederației Elvețiene, și domnul Attila Gyorgy, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Documentul prevede că Programul de Cooperare Elvețiano-Român va finanța proiectul ”Electromobilitate – vehicule electrice pentru o municipalitate verde’‘ care va fi implementat de municipiul Suceava.

Proiectul va avea o perioadă de implementare de 24 de luni, timp în care vor fi achiziţionate 11 autoturisme electrice, două furgonete electrice, o automăturătoare şi o autocisternă electrice pentru parcul auto al municipiului, împreună cu 10 biciclete electrice şi un sistem de încărcare cu panouri fotovoltaice. Totodată, se vor construi 28 de puncte de încărcare, dintre care jumătate pentru încărcare rapidă, şi se vor amenaja 56 de locuri de parcare pentru vehicule electrice.

“Acesta este al doilea acord de finanțare pe care îl semnăm în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român pentru municipiul Suceava. Primul acord a avut în vedere modernizarea iluminatului public, prin introducerea unor noi surse de iluminat cu tehnologie LED – un proiect cu o valoare de peste 6,4 milioane de franci elvețieni (peste 27 de milioane de lei) din care 85% reprezintă co-finanţarea oferită de partea elveţiană. Acest al doilea proiect care va fi finanțat prin Program urmărește creșterea gradului de mobilitate a locuitorilor Sucevei, prin înlocuirea vehiculelor vechi și ineficiente cu vehicule electrice. Astfel, vechea cetate de scaun va urma tendința pe care o observăm la nivel global – pentru că ne dorim orașe verzi, care să folosească energii regenerabile și să reducă la minim amprenta de bioxid de carbon. Mai puțină poluare, mai puțin zgomot și un aer mai curat – acestea sunt rezultatele pe care le așteptăm”, a declarat Shhaideh.

Bugetul total al proiectului este de 3.112.490 de franci elvețieni (echivalentul a 13.085.530,45 de lei) din care contribuţia elveţiană nerambursabilă este de 2.039.100 de franci elvețieni (sau 8.572.784,22 lei) –  reprezentând 85% din costurile eligibile.

Acordul de implementare pentru acest proiect se încheie între MFP, în calitate de Unitate Naţională de Coordonare a Programului, şi Primăria Municipiului Suceava, în calitate de beneficiar al finanţării.

Elvețienii oferă 7,5 milioane de franci elvețieni și Primăriei din Cluj pentru achiziția a 10 autobuze electrice.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>