Breaking news

Diferența dintre un credit auto și leasing

Atunci cand intentioneaza sa aiba propria masina, de regula majoritatea oamenilor au la dispozitie doua variante de finantare auto: credit sau leasing. Daca si tu iei in calcul cumpararea unei masini, si nu stii prea bine spre ce sa iti indrepti atentia, avem pentru tine cateva informatii.

Cine este proprietarul masinii?

In cazul celor doua, creditul auto sau leasingul, este clar ca rezultatul final este acelasi: achizitionarea unui autoturism platind in acest sens rate lunare. Prima diferenta dintre cele doua metode de finantare auto se refera insa la cine detine dreptul de proprietate asupra ei. In cazul leasingului, chiar si cand este vorba despre leasing auto persoane juridice sau leasing fara avans, de la inceputul contractului si pana la incheierea lui, proprietar este firma respectiva. Tu esti doar un beneficiar, poti calatori cu masina dupa cum doresti, iar dupa ce vei achita ratele integral, abia atunci autoturismul va deveni proprietatea ta.

Atunci cand vorbim despre un credit auto, chiar din prima zi a contractului tu esti proprietarul masinii. Pe perioada rambursarii creditului poti chiar sa revinzi masina, fara sa fie nevoie sa achiti ceva in plus sau sa instiintezi banca de la care ai primit imprumutul.

Cine este cel care achita inmatricularea?

In cazul celor doua cazuri, leasing si credit auto, posesorul masinii va fi cel care va suporta costurile legate de inmatricularea autoturismului. Totusi, atunci cand vine vorba despre finantare auto rulate prin leasing fara avans sau clasic, ori finantare masina in general, vei fi nevoit sa achiti de doua ori cheltuielile de inmatriculare a respectivului autoturism. Prima data la inmatricularea si perfectarea actelor pe compania de leasing si a doua oara pe numele tau. Nu-ti face griji, nu sunt sume chiar atat de mari incat sa te lase fara fonduri. Totusi, pentru o mai mare transparenta, am decis sa iti vorbim despre ele. Este valabila inclusiv atunci cand vine vorba despre leasing auto persoane juridice.

Este sau nu nevoie de avans?

Atunci cand vine vorba despre finantare masina, chiar si cea care se refera la finantare auto rulate, exista si leasing auto fara avans, dar totusi trebuie sa stii un lucru. Majoritatea opteaza pentru cel cu avans, deoarece in acest fel au parte de rate lunare mult mai mici, iar cu cat avansul este mai mare, cu atat acestea sunt mai usor de suportat pentru buzunar.

Creditul auto nu este insa conditionat in niciun fel de achitarea unui avans, si cele mai multe institutii bancare ofera posibilitatea acordarii unui astfel de imprumut fara sa platesti niciun fel de suma inainte.

De asemenea, daca ai un buget mic pentru achzitia unei masini la mana a doua sau nou, poti opta pentru solutii simple de stilizare precum stickere auto sau vopsirea intr-o culoarea noua a masinii.

Este obligatorie confirmarea veniturilor

Sa ne ocupam mai intai de leasing. Aici nu este o cerinta obligatorie, insa exista unele situatii cand aceasta este chiar in avantajul tau. In schimb, pentru a obtine un credit auto este nevoie ca tu, in calitate de beneficiari, sa oferi bancii acele confirmari legate de inregistrarea veniturilor tale. Pentru mai multe amanunte, te poti adresa direct la banca sau la firma de leasing.

>