Breaking news

Dezastrul din Galați putea fi evitat? Primarii acuză meteorologii că i-au anunțat prea târziu

Potopul care s-a abătut miercuri noapte asupra județului Galați a prins pe picior greșit autoritățile. În timp ce primarii acuză meteorologii că i-au anunțat prea târziu, 9 oameni au decedat iar 17 localități sunt sub ape.

inundatii galatiÎn urma unei ploi torențiale căzută din senin în județul Galați, 17 localități au fost indundate, 9 persoane au murit înecate iar viitura a produs pagube însemnate în gospodării. Și toate astea pentru că primarii ar fi fost anunțați prea târziu de potop și au acționat cu întârziere.

În replică la aceste acuzații, Administrația Națională ”Apele Române” spune că: prin Administrația Bazinală Prut-Bârlad -Sistemul de Gospodărire a Apelor Galați a transmis atenționările de fenomene meteorologice periculoase imediate, de tip now-casting, Cod Galben și Cod Portocaliu, emise de Centrele Meteorologice Regionale, conform fluxului informațional pentru situații de urgență.

Avertizările au fost transmise către Prefectura județului Galați, Inspectoratul Județean pentru Situații de Uregență Galați, care, la rândul lor, le-au retransmis către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență.

”În cursul nopții pe raza județului Galați, s-au înregistrat precipitații de 140,5 l/mp la stația Grivița, 147,6 l/mp la stația Tecuci, 108,5 l/mp la Fărtănești, 111,8 l/mp la Vlădești. De asemenea, pe râul Geru, în dreptul localității Cudalbi, într-un interval de 1-2 ore, s-au depășit cotele de apărare, respectiv s-a atins cota de 270 cm, iar râul a avut un debit de 16 mc/s, față de 0,1 mc/s, cât înregistra cu o zi înainte. Cantitatea de precipitații din cursul nopții reprezintă echivalentul a două luni de zile de precipitații, cât se înregistrează în mod normal în zona respectivă. Pagubele înregistrate au fost provocate în principal din scurgeri importante de pe versanți și torenți”, se arată în comunicatul de presă al Apelor Române, remis exclusivNEWS.ro.

Localitățile afectate sunt comuna Cudalbi, Pechea, Grivița, Cuca, Costache Negri, municipiul Tecuci, Vlădești, Măstăcani, comuna Corni, sat Măcișeni.

Apele rezultate din scurgerile de pe versanți și torenți au condus la creșterea debitelor și a nivelurilor de pe cursurile de apă Geru, Suhu, Călmățui și Gologan, fiind atinse, în cursul nopții, cotele de apărare.

În vederea gestionării eficiente a situaţiilor de urgenţă produse în ultima perioadă în judeţul Galaţi, comanda IGSU a dispus dislocarea de efective şi mijloace din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Brăila, Buzău, Ialomiţa, Tulcea şi al municipiului Bucureşti, respectiv Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă.

Astfel, vor fi transportate, în locaţiile stabilite, 13 motopompe şi şase instalaţii de potabilizare a apei, precum şi personalul necesar utilizării acestora.

La ora actuală, ca parte integrată a efortului comun de limitare şi înlăturare a efectelor inundaţiilor, acţionează 250 de pompieri militari din cadrul ISU Galaţi.

Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură din cadrul Ministerului Mediului precizează faptul că inundațiile care sunt provocate de fenomene noroase locale, care dezvoltă pe un areal restrâns căderi masive de precipitații, nu pot fi prevenite, potrivit specialiștilor.

“CFR” SA informează că traficul feroviar între staţiile Târgu Bujor şi Floteşti, situate pe secţia CF Galaţi – Bârlad, este închis din cauza aluviunilor care au acoperit calea ferată.

În acest moment circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii de siguranţă pe intervalul de staţii Bârlad – Târgu Bujor şi retur.

Echipele de intervenţie sunt deja în zona afectată de inundaţii şi întervin cu forţă umană şi cu utilaje, astfel încât circulaţia trenurilor să poată fi reluată în condiţii de siguranţă.