Breaking news

Protestatari uciși de lunetiști la protestele violente din Ucraina

loading...

Situație fără precedent în Ucraina. Protestele au luat o turnură neașteptată. Peste 100 de persoane și-au pierdut viața, joi, în urma confruntărilor dintre manifestanți și polițiști. Majoritatea victimelor au murit după ce au fost împușcate.

protestatari impuscati la kievProtestatarii de la Kiev sunt împușcați de către lunetiști în plină zi. Ministerul ucrainean al Sănătăţii a confirmat oficial azi, moarte a 75 de persoane.

Forţele de securitate din centrul Kievului au primit permisiunea de a folosi arme de foc în legitimă apărare, după ce au fost atacate de la ferestrele unei clădiri, a declarat Ministrul de Interne.

Potrivit Ministerului de Afaceri Interne ucrainean, unul dintre polițiști a fost împușcat mortal de un lunetist. La spital au fost transportați circa 29 de polițiști răniți de lunetist. MAI din Ucraina a declarat că în zona Maidanului activează un lunetist, care împușcă în direcția polițiștilor. Jurnaliștii și martorii oculari au declarat că în centrul Kievului au fost împușcați în cap, gât sau inimă zeci de activiști.

În timp ce premierul Poloniei, Donald Tusk anunța că Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a acceptat formarea unui guvern de uniune naţională în următoarele zece zile, și organizarea de alegeri anticipate, Opoziţia a negat un acord cu Ianukovici.

Deocamdată, nu s-a ajuns la niciun rezultat“, a declarat unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, după întrevederea cu miniştrii de Externe din Franţa, Germania şi Polonia, aflaţi la Kiev.

Principala revendicare a opoziţiei ucrainene era organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.

Şaizeci şi şapte de agenţi de poliţie au fost capturaţi de manifestanţi proeuropeni, la Kiev, anunţă Ministerul ucrainean de Interne, avertizând că ar putea decide o intervenţie în forţă pentru eliberarea “ostaticilor”.

Forţele de ordine au dreptul să utilizeze armele pentru eliberarea colegilor“, avertizează Ministerul de Interne.

Cancelarul german Angela Merkel a exercitat joi presiuni asupra preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici să accepte o susţinere europeană în dialogul cu opoziţia.

Putin va trimite un emisar în Ucraina, la cererea președintelui ucrainean Viktor Ianukovici, pentru a încerca să medieze discuțiile dintre guvern și opoziție.

Ministerul de Interne i-a îndemnat pe locuitorii Kievului să nu iasă din casă şi să nu meargă în centrul oraşului, unde au loc tiruri susţinute cu gloanţe reale.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cu fermitate cetăţenilor români să evite deplasările pe teritoriul Ucrainei, dacă acestea nu sunt imperios necesare.

Având în vedere recentele evenimente violente din centrul Kievului, soldate cu morți și răniți, Ministerul Afacerilor Externe descurajează insistent cetăţenii români, inclusiv reprezentanţii mass-media din România, să se apropie de zonele în care se desfăşoară manifestaţiile de protest, respectiv  să participe la orice fel de astfel de acţiuni, riscând să fie victime ale confruntărilor sau să fie reţinuţi de forţele de ordine. Atenționarea este valabilă îndeosebi pentru zonele centrale ale orașului Kiev (Piața Independenței, bulevardul Hresciatik, stadionul DINAMO), dar și pentru alte localități în care se desfăşoară manifestații asemănătoare. De asemenea, trebuie avut în vedere că oraşul Kiev este greu accesibil deoarece, începând cu 19 februarie 2014, ora 00.00, accesul în oraş este restricţionat pentru toate mijloacele de transport. Totodată  transportul urban subteran (metroul) este suspendat din data de 18 februarie 2014, ora 16.00”, se precizează în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite se pot adresa Ambasadei României la Kiev la numărul de urgenţă +38093.625.27.14, Consulatului General al României la Cernăuţi la numărul de urgenţă +38093.270.92.60 şi Consulatului General al României la Odesa la numărul de urgenţă +38095.541.27.28.

Ministerul Afacerilor Externe al României urmăreşte cu deosebită atenție și profundă preocupare evoluţia situaţiei din Ucraina. Aceasta a cunoscut o escaladare fără precedent, în special la Kiev unde violențele de astăzi, 20 februarie 2014, s-au soldat, în mod absolut regretabil, cu noi pierderi de vieți omenești.

Ministerul Afacerilor Externe evaluează, în dialog permanent cu partenerii europeni și euro-atlantici, toate posibilitățile de sprijin pentru rezolvarea crizei din Ucraina pe cale exclusiv paşnică,  în spiritul dialogului democratic și al respectului față de drepturile fundamentale ale omului.

Totodată, MAE, prin intermediul oficiilor diplomatice şi consulare ale României de pe teritoriul Ucrainei, continuă monitorizarea situației și este implicată în dezbaterile pe această temă din cadrul instituţiilor şi organizaţiilor europene şi euro-atlantice.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian