Breaking news

Despre metodele de învățare a limbajelor de programare și avantajele aduse de acestea

Cu siguranță nimeni nu s-a născut învățat și nu este o rușine atunci când există aspecte despre care nu avem cunoștințe aprofundate. Un astfel de caz este situația învățării unui limbaj de programare, întrucât domeniul IT este din ce în ce mai solicitat pe piața muncii.

fasttrackitMajoritatea persoanelor conștientizează nevoia care apare în acest sens din punctul de vedere al numărului de angajați, însă consideră că pentru a lucra într-o astfel de arie trebuie să fi terminat studii superioare de profil. Aceasta nu este decât o afirmație total nefondată, dat fiiind că o bună parte dintre specialiștii din IT au început ori pe cont propriu, ori ca metodă de a oferi carierii profesionale o altă turnură decât cea din trecut prin urmarea unor cursuri acreditate.

Care sunt beneficiile aduse de cunoașterea unui limbaj de programare?

Nu este o noutate faptul că persoanele care lucrează în domeniul IT se bucură de o serie de avantaje pe care cu greu alt domeniu le-ar presupune. Așadar, cei care se gândesc serios la acest aspect și iau în calcul ideea de a aplica pentru un astfel de job după ce acumulează cunoștințe despre unul sau mai multe limbaje de programare, vor putea să:

  • Beneficieze de salarii incomparabil mai mari decât în alte domenii. Întrucât informatica și tehnologia vor avansa mereu, cu cât dispuneți de o bază de informații cât mai solide, cu atât aveți oportunitatea de a vă adapta mai bine la cerințele pieței în acest sens. Este binecunoscut faptul că salariile specialiștilor în IT ating sume pe care alții doar le visează, mai ales în România și nu numai.
  • Aibă oportunitatea de a fi propriul șef: cu toții urâm „munca la patron”, însă în lipsa altor perspective din punct de vedere profesional, trebuie să ne adaptăm. Multe persoane își doresc să facă parte din acele categorii care trebuie să respecte propriile reguli, fără să fie subordonați. Cunoașterea unui limbaj de programare poate semnifica și dezvoltarea propriilor aplicații sau software-uri care să aducă o serie de câștiguri substanțiale.
  • Lucreze conform propriului program: unul dintre numeroasele avantaje în domeniul informatic ține de finalizarea task-urilor în timp util și câștigarea de timp prețios. De asemenea, majoritatea activităților de această natură pot fi întreprinse din confortul propriei locuințe, fără a se respecta un program strict sau fără să fie solicitată prea des deplasarea la sediul fizic al unei firme.
  • Lucreze pe domeniu în străinătate: străinătatea reprezintă un aspect atractiv pentru persoanele care lucrează în IT, deoarece majoritatea angajatorilor oferă pachete salariale de vis.
  • Câștige experință în domeniu: acest aspect nu poate să atragă decât mulțumiri după sine: cu cât experiența este mai mare și portofoliul mai voluminos, cu atât veniturile se vor mări.

Care sunt, așadar, principalele metode de a învăța unul sau mai multe limbaje de programare?

Întrucât la baza aplicațiilor informatice din ziua de astăzi stau unul sau mai multe limbaje de programare, o persoană care are cunoștințe semnificative în acest domeniu poate să contribuie la dezvoltarea acestora și chiar să realizeze o aplicație extrem de complexă atunci când combină limbajele de programare între ele.

Persoanele interesate de a beneficia de toate avantajele prezentate mai sus, pot opta pentru una dintre următoarele modalități de a-și forma o bază de cunoștințe solide privind limbajele de programare dorite:

  1. Studiind cărțile de profil: deși majoritatea persoanelor tind să creadă că informațiile din cărțile de IT sunt pe deplin depășite de evoluția tehnologiei, nu este deloc așa. Pentru a se evita asemenea probleme, se poate apela la acele surse bibliografice cât mai recente, însă chiar și cele puțin mai vechi oferă informații prețioase și cât mai relevante. De asemenea, avantajul celor care aleg să învețe un limbaj de programare din cărțile specializate se bazează pe faptul că sursele sunt pe cât se poate de sigure și de reale, dar și cât mai complete. Principalul deficit al acestei metode de aprofundare ține de imposibilitatea de a primi alte lămuriri sau explicații, atunci când un aspect nu este suficient de clar.
  2. Tutoriale online: această metodă pare să se bucure de popularitate în ultimii ani, întrucât fiecare persoană are posibilitatea de a învăța în propriul ritm, dar și de a vedea exemple privind informațiile prezentate. De asemenea, la fel ca și în situația precedentă, apare problema legată de explicații și lămuriri în caz de dificultate.
  3. Urmând cursuri de specialitate: prin intermediul cursurilor în domeniul IT, fiecare persoană se poate bucura de asistența unei persoane sau echipe specializate în acest sens, care în mod cert este cât mai la curent cu noutățile din domeniu. Un bun exemplu este cazul celor de la fasttrackit.org, care organizează cursuri acreditate atât în Uniunea Europeană, cât și în SUA sau Canada. De asemenea, această metodă nu va mai presupune imposibilitatea de a cere lămuriri, ci parcurgerea mult mai detaliată a limbajului de programare dorit a fi studiat. Pe site-ul web al acestora, persoanele interesate pot să se înscrie, dar și să primească mai multe informații privind limbajele de programare predate, astfel încât să se ia o decizie cât mai avantajoasă.

Așadar, domeniul informatic presupune numeroase beneficii, dar și cerințe precum dorința și dedicarea spre a învăța.