Breaking news

Designul vestimentar clasic – din nou la modă! Reinventează-ți garderoba după noile influențe victoriene!

Noua colecție Dolce&Gabbana, 2019-2020, i-a surprins pe toți. Trendul abordat în ultima perioadă de către marile case de modă a fost, într-adevăr, acela de reinterpretare a stilurilor vestimentare din trecut. Majoritatea, însă, nu s-au aventurat în timp mai departe de anii 70.

De aceea, alegerea îndrăzneață de valorificare a costumelor anticilor greci din noua colecție Dolce&Gabbana surprinde și place în același timp. Ținând cont de reacțiile pozitive primite de această colecție, cine știe spre ce surse de inspirație se vor îndrepta designerii pentru următoarele serii, poate faimoasa epocă elisabetană? Unele case de modă deja au făcut-o! Volane, jupe, panglici și dantele, deși una dintre cele mai restrictive epoci pentru femei, ea a fost, însă, și una dintre cele mai frumoase și ofertante perioade din punct de vedere vestimentar. Așa că, ce mai aștepți? Înarmează-te cu ac și ață și treci la treabă!

Iată materialele de care ai nevoie pentru a-ți transforma vechile haine în adevărate capodopere de stil

Bumbac, tafta sau mătase?

Rochiile din epoca victoriană nu au rămas în memoria oamenilor drept niște opere de artă degeaba: ele nu se limitau la folosirea unui singur material, ci se jucau cu texturile folosindu-se de o varietate! Astfel, taftaua, datorită texturii sale fine, ușoare și lucioase, este materialul perfect pentru rochiile bufante, în timp ce, pentru rochiile drepte, era preferată o combinație între satin, bumbac și mătase. Datorită lor, rochia devenea îndeajuns de fermă încât să se aranjeze singură după forma corpului, fără ajutor suplimentar din partea crinolinei. De altfel, bumbacul a fost mereu unul dintre materialele potrivite pentru vară, dar nu numai. Versatil și de calitate, hainele din bumbac rămân cele mai bune! Și dacă femeile de atunci erau nevoite să-și acopere gleznele, tu nu mai ești încorsetată de asemenea reguli! Poți opta, deci, pentru rochii sau fuste de toate mărimile: lungi, midi, desupra genunchiului sau mini. Fii inventivă, alegerea e numai a ta!

La capitolul culori, cei din epoca contemporană trăiesc o mare decepție despre moda din timpul domniei reginei Victoria. Într-adevăr, ea era adesea cea care dădea tonul noilor tendințe vestimentare, dar dacă nuanțele preferate de ea erau negru sau maro, asta nu înseamnă că la acest capitol oamenii au decis să o urmeze. Adevărul este că epoca victoriană a cunoscut o explozie de culori. Atunci au apărut pentru prima dată culori precum albastrul electric, magenta sau galbenul intens. Coincidență sau nu, ultimele două, alături de toate nuanțele neon, au fost cele care au dominat sezonul trecut și care își fac simțite prezența chiar și astăzi! Cât despre albastru, ce se poate spune? Este chiar culoarea noului sezon estival!   

Panglici, panglici și iar panglici!

O panglică putea să facă minuni în epoca victoriană. O rochie veche devenea brusc nouă și la modă doar cu câteva dintre ele adăugate în locuri cheie: în talie, în jurul mânecilor sau aranjate într-un model șerpuitor pe poale, urmărind modelul fustei. Dacă le îndoi cum trebuie, în câteva clipe se pot metamorfoza și în funde, flori sau alte modele din ce în ce mai creative. Aranjarea materialul flexibil, ușor și lucios din care erau confecționate, pe rochie, era o dovadă a măiestriei și imaginației creatorului. Cu panglicile, posibilitățile erau, într-adevăr, infinite! Acest aspect nu s-a schimbat nici în ziua de astăzi, deși lumea pare că a uitat efectele spectaculoase pe care o panglică din bumbac decorativă bine aleasă le poate avea asupra ținutei tale. Din fericire, cei de la Emidale nu au uitat, și au venit în anticiparea nevoilor fiecăruia cu o gamă minunată de modele și culori. Tot ce trebuie să faci este să o alegi pe cea care te inspiră, pentru ca apoi să ai cele mai originale ținute!

Volane, dantelă și alte “artificii”

O rochie modestă prinde viață cu niște volănașe plasate cu grijă. Două locuri erau preferate de femeile de atunci pentru detaliile de acest fel: poalele și gulerul. În loc să se termine brusc și drept, volanul adăugat pe poale conferea o fluiditate și continuitate frumoasă rochiei, ce astfel părea că se termină într-un mod mai firesc. Poziționat, însă, în zona gulerului sau, după caz, a mânecilor, scotea în evidență forma elegantă a gâtului și a claviculei lăsate descoperite. 

Dantela venea și ea tot pentru punerea în evidență a celor două. În ziua de astăzi, am uitat, însă, și de frumusețea acestor artificii, căci ne-am concentrat atenția asupra altora, mai noi. Paietele se găsesc în topul preferințelor pentru accesorizarea și scoaterea din anonimat a ținutelor în actualitate, alături de melanjul brusc și aparent nefinisat al unor texturi la fel de actuale, ca cel al animal printurilor.  

Un stil vestimentar nu dispare niciodată complet. Ultimii ani sunt dovada perfectă pentru asta. Deși pare că acum accentul se pune mai degrabă pe confort, lejeritate și minimalism, aceasta nu înseamnă că ele reprezintă exclusivitatea în tendințele vestimentare. Un strop de eleganță și rafinament sunt mereu căutate. Așa că, dacă nu îți este frică să experimentezi și vrei să fii originală, găsești online toate instrumentele și ideile necesare să o faci! Nu mai aștepta, apucă-te chiar acum să-ți reinventezi garderoba!

Foto: Unsplash.com

>