Desecretizarea documentelor privind Revoluţia din 1989

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) face demersurile legale necesare pentru declasificarea informaţiilor categorisite ca secret de stat în legătură cu Revoluţia din Decembrie 1989, anunţă Mediafax.

dosare1Acţiunea vine după de în 15 ianuarie, la solicitarea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, MApN a declasificat peste 1900 de documente clasate ca document de serviciu, care au fost deja communicate Secţiei Parchetelor Militare.

Totodată, Ministerul Apărării precizează, într-o comunicare remisă de Biroul de Presă, că “face deja demersuri” pentru declasificarea informaţiilor clasificate secret de stat, care pot deveni publice numai printr-o Hotărâre de Guvern.

Precizările vin după ce ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea,  s-a întâlnit vineri cu membrii Asociaţiei 21 decembrie 1989.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care Teodor Mărieş, preşedintele asociaţiei, a intrat în greva foamei ca protest pentru obţinerea dosarului penal având ca obiect evenimentele petrecute în decembrie 1989.

Mărieş se află în a 28-a zi de grevă a foamei, nemulţumit că autorităţile de la Bucureşti nu respectă decizia CEDO, care a dispus ca organizaţia, pe care el o conduce, să primească toate documentele cuprinse în dosarul Revoluţiei.

>