Breaking news

Descoperirea făcută de Victor Velculescu, i-ar putea aduce românului premiul Nobel

Cancerul ar putea fi depistat încă de la începutul formării tumorii în organism, și asta grație unui test de sânge inventat de o echipă de cercetători din care face parte și un român.

Victor Velculescu este la un pas de a revoluționa medicina și astfel să câștige premiul Nobel, ca urmare a testului prin care se poate depista cancerul încă din fază incipientă.

Prin secvenţierea ADN-ul anormal pe care tumoarea îl eliberează în sângele unei persoane, cercetătorii sunt cu un pas mai aproape de un test universal de sânge pentru detectarea cancerului.

Momentan, această tehnică nu poate detecta decât cancerele avansate, însă totul pare să fie o problemă de bani: pe măsură ce costurile secvenţierii scad, spun cercetătorii, testul va putea identifica şi tumorile în fază incipientă.

Testele ADN caută modificări cunoscute în genele cancerului pentru a deosebi ADN-ul canceros de ADN-ul normal.

Cel mai nou efort în acest domeniu a fost efectuat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins. Echipa de cercetători formată din Rebecca Leary, Luis Diaz şi Victor Velculescu (profesor de oncologie şi co-director al Cancer Biology Program din cadrul Universităţii Johns Hopkins) au dorit să conceapă o metodă prin care să identifice ADN-ul unei tumori fără a-i cunoaşte structura genetică.

În acest scop, oamenii de ştiinţă au pornit de la o observaţie interesantă: indiferent de tipul de cancer, celulele tumorale prezintă cromozomi alteraţi (de exemplu, aceştia prezintă copii suplimentare ale unor gene). Acest lucru sugerează că un test care poate detecta anomaliile cromozomiale ar putea servi ca test general pentru identificare cancerului.

Echipa cercetătorului român doreşte să folosească această tehnică pentru a urmări tumoarea unui pacient, aflând astfel dacă aceasta răspunde la tratament şi dacă creşte la loc după intervenţia chirugicală.

De asemenea, acest test ar putea fi folosit pentru a decide ce tip de medicament i se potriveşte unui pacient.

>