Breaking news

Deputatul PNL, Ioan Oltean este acuzat de DNA că a luat o șpagă de 600.000 de euro

loading...

Ioan Oltean, deputatul PDL devenit peste noapte liberal, cel cu broscoiul în gât, a fost săltat de DNA, joi, de pe aeroportul Otopeni și dus cu mandat la audieri în dosarul ANRP privind despăgubirile ilegale acordate de protejata lui, Crinuța Dumitrean. Ioan Oltean e acuzat de procurori că a primit o șpagă de 600.000 de euro de la omul de afaceri Mihai Rotaru.

ioan olteanIoan Olteanu este acuzat de DNA de complicitate la abuz în serviciu, luare de mită și trafic de influență. Mai exact, deputatul a luat 600,000 de euro într-o biserică pentru a-i aproba afaceristului craiovean o despăgubire de 109 milioane lei la ANRP.

TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), în prezent deputat în Parlamentul României, (trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză), pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

”La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire unei persoane. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, și totodată a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani.
Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.
Persoana beneficiară a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță. De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul și cu președinta ANRP, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Procurorii DNA nu au cerut reținerea și arestarea preventivă a lui Ioan Oltean, deși prejudiciul adus bugetului de stat este de 20 de milioane de euro, iar șpaga luată e de 600.000 de euro. În schimb, în cazul lui Dan Șova, DNA a cerut de două ori arestarea preventivă pentru un presupus prejudiciu de 120,000 de euro. În cazul lui Șova, procurorii au instituit controlul judiciar, iar în cazul lui Ioan Oltean, NIMIC!!! L-au lăsat să plece liniștit acasă.

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, cu privire la situaţia deputatului liberal Ioan Oltean, că PNL va vota la vedere, în favoarea cererii formulate de Justiţie, dacă o astfel de solicitare va fi transmisă Parlamentului de procurori.

În același dosar, Sergiu Diacomatu, Lăcrămioara Alexandru şi Rodica Constantinovici, foşti membri în comisia ANRP, un evaluator şi omul de afaceri Mihai Rotaru, au fost reţinuţi, joi, pentru 24 de ore de către procurorii DNA în dosarul despăgubirii ilegale de aproape 109 milioane de lei acordate lui Mihai Rotaru, pentru un teren din Piteşti.

loading...