Breaking news

Deputații Ioan Adam și Mircea Roșca, arestați preventiv iar Ion Diniță sub control judiciar

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis joi seară ca deputatul PSD Ioan Adam și deputatul PNL, Mircea Roșca să fie arestați preventiv în două dosare de corupție. În timp ce deputatul PC, Ion Diniță va fi cercetat penal sub control judiciar.

mircea rosca - ion dinita - ioan adamIoan Adam a fost arestat, joi, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri din Bacău, în care au fost arestaţi şi fostul deputat Viorel Hrebenciuc şi fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc.

Ioan Adam, urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. În acest dosar, au fost arestaţi preventiv, prin decizia ICCJ, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, şi Paltin Sturdza, beneficiarul celor peste 43.000 de hectare pădure care ar fi fost retrocedate ilegal.

Procurorii DNA susţin că în aprilie 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecătorilor Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna să pronunţe o hotărâre judecătorească în favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea în posesia lui Paltin Sturdza a unei suprafeţe de 43.227 de hectare de pădure în Bacău, producând astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.

Tot joi seară, Înalta Curte a decis ca deputatul Mircea Roşca, acuzat de trafic de influenţă, să stea după gratii cel puțin 30 de zile.

Mircea Roșca este acuzat căîn 2011, când conducea PNL Prahova, a cerut de la un om de afaceri, care l-a denunţat la DNA, 20.000 de euro spre a interveni la preşedintele PNL Azuga, Gabriel Popescu, şi la alţi membri ai Consiliului Local Azuga pentru ca firma denunţătorului să dobândească terenuri în oraş. În perioada 2011-2014, acelaşi Mircea Roşca ar fi intervenit pe lângă factorii de decizie din instituţii publice din judeţul Prahova, respectiv Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti şi Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat – Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia, în vederea atribuirii către societăţile deţinute de vărul său, omul de afaceri Adrian Rotilă, a unor contracte de achiziţii publice. În schimbul acestor “intervenţii”, susţin procurorii anticorupţie, Roşca ar fi primit de la Rotilă aproximativ 90.000 de lei, construcţii în valoare de 35.418,39 lei şi folosinţa unui autoturism marca Audi A8.

Deputatul PC, Ion Diniță a scăpat mai ieftin. Judecătorii au decis ca deputatul conservator să fie cercetat sub control judiciar. Ion Diniţă este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul lui Aristotel Căncescu, după ce Consiliul Judeţean Braşov ar fi fost prejudiciat, în urma plăţilor nelegale făcute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro. Anchetatorii arată că firma SC Gotic SA, aparținând deputatului Diniţă, era una dintre firmele “de casă” ale Consiliului Judeţean Braşov, “calitate” rezultată din numărul contractelor atribuite, modalitatea de atribuire, cu modificarea ulterioară a preţului.

Propunerea de arestare a lui Mircea Roşca a fost judecată de magistratul Mirela Sorina Popescu, cea a lui Adam, de Aurel Ilie Gheorghe, iar a lui Diniţă, de Simona Daniela Encean.

Decizia de azi a celor trei judecători nu este definitivă, ea poate fi contestată cu recurs tot la Înalta Curte.

>