Breaking news

Deputații au redus din greșeală TVA la alimentele de bază

Deputații au votat din greșeală reducerea TVA pentru alimentele de bază la 5%. Atât deputații PDL căt și cei din opoziție au votat în favoarea reducerii taxei pe valoare adăugată la alimentele de bază.

camera.deputatilorCamera Deputaţilor a adoptat, marţi 19 octombrie, cu unanimitate de voturi iniţiativa mai multor social-democraţi cu privire la reducerea TVA la 5% la alimentele de bază.

Actul normativ vizează modificarea Codului fiscal şi prevede aplicarea cotei reduse de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr, precum şi pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.

O altă modificare a codului fiscal votată din greșeală este neimpozitarea pensiilor sub 2000 lei. În favoarea acestei modificări legislative au votat  286 voturi pentru, două voturi împotrivă şi două abţineri.

Camera deputaților este for decizional, astfel că măsura rămâne așa cum a fost votată. Însă și-au dat seama după o zi de greșeală făcută.

Ministrul Finanțelor. Gheorghe Ialomiţeanu a afirmat că votul privind reducerea TVA a fost o eroare, iar singurele variante pentru a o corecta sunt fie retrimitarea actului în Parlament de preşedinte, fie corectarea, de către Guvern, printr-un act normativ.

Şi deputatul PDL Gelu Vişan a calificat miercuri scăderea TVA la 5% pentru alimentele de bază şi neimpozitarea pesiilor mai mici de 2.000 lei drept „o eroare de tehnică legislativă”, din cauza numărului mare de proiecte ce s-au aflat pe ordinea de zi, şi a precizat că această greşeală se va regla tot printr-un vot în legislativ.