Breaking news

Deparazitarea animalelor de companie!

Evoluţia bolilor parazitare este, de obicei, asimptomatică.  Sunt, însă, şi excepţii de la aceste caracteristici. Se pot exemplifica, în acest sens, babesiozele şi coccidiozele care pot evolua şi acut.  Paraziții au asupra organismului animal efecte negative care duc la scăderea poftei de mâncare scăderea în greutate, anemii severe precum și leziuni grave la nivelul mucoasei intestinale.

beagleSpolierea organismului poate fi directă, prin spoliere de sânge, consum de ţesuturi, secreţii, limfă, chim intestinal, şi indirectă, prin perturbările metabolice generate. Spolierea de sânge este întâlnită la paraziţii hematofagi. Astfel, o căpuşă poate suge, în mod obişnuit, 0,4-0,5 ml de sânge. Printre helminţi, de asemenea, este destul de frecventă hematofagia. Babesiile şi teileriile pot produce anemie, uneori gravă, prin distrugerea eritrocitelor.

Consumul de chim intestinal este constatat la paraziţii chimivori, precum: Ascaris suum, Toxocara canis, Taenia saginata, Moniezia expansa, Multiceps multiceps, Ligula intestinalis etc. Deşi consumul de chim este, în general neglijabil, la indivizii cu alimentaţie deficitară cantitativ şi/sau calitativ, implicaţiile şi consecinţele pot fi importante. Glucidele sunt preferate de unele cestode şi de ascarizi, sărurile minerale sunt consumate preferenţial de către ascarizii şi strongilii digestivi, vitamina C este absorbită selectiv de către ascarizi.

Cea mai mare parte a elementelor parazitare din gazdele surse de paraziţi se elimină prin intermediul materiilor fecale.

Deparazitarea animalelor de companie se realizează profilactic de două ori pe an, de obicei primăvara și toamna, cu rapel la 14 zile. Deparazitarea se efectuează atât  pentru paraziții(ascarizii) interni cât și pentru  cei externi(căpușe, pureci, păduchi).  Pentru o deparazitare corectă  trebuie apreciată cât mai exact greutatea animalului. Dacă ați apreciat corect greutatea animalului dumneavoastră puteți solicita de la farmacia veterinară un antiparazitar extern și unul intern. Deparazitarea internă se efectuează dimineața pe stomacul gol, fără ca animalul să consume hrană minim 30 de minute după administrarea pastile de deparazitare.  Cele mai eficiente antiparazitare externe sunt cele sub formă de pipetă care comțin u sobustanță ce s eaplică direct pe pielea anumalului, în zona cefei. Consultați medicul veterinar cel puțin odată la 6 luni pentru efectuarea unei deparazitari interne și externe profilactice în mod corespunzător.