Breaking news

Părintele Stoica: România are prea puține biserici

Părintele Constantin Stoica, Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, spune că România are prea puține biserici. Cele actuale pot primi doar 5% din populația țării.

biserica marcusDeclarație halucinantă făcută de părintele Constantin Stoica pentru ziarul Ring. Deși numărul bisericilor este uriaș în comparație cu școlile și spitalele, preotul vrea mai multe lăcașe de cult.

Părintele Stoica pledează pentru construcția de noi biserici pentru că românii nu încap în cele actuale. Preotul spune că în Capitală sunt doar 300 de biserici în care încap doar 5% din credincioşi.

Este nevoie de mai multe biserici. De ce? Pentru că în timpul regimului comunist nu s-au construit biserici, s-au demolat. Foarte multe dintre acestea sunt mici pentru că sunt în stil maramureşean, din lemn. În România sunt aproximativ 15.000 de lăcaşuri de cult ortodoxe. Dar, în Bucureşti, capacitatea celor aproximativ 300 de biserici acoperă doar 5% din populaţia Capitalei. Dacă doar 5% încap în biserici, duminică de duminică merg la slujbă aproximativ 15% din bucureşteni. Aşa se explică de ce la foarte multe biserici credincioşii participă la Sfânta Liturghie în exteriorul bisericii, aşa cum se întâmplă la Catedrala Patriarhală”, a declarat părintele Stoica pentru ziarul Ring.

Părintele Stoica sune că 80% din banii necesari construirii bisericilor vin de la credincioşi, nicidecum de la stat sau de la autorităţile locale.

În timp ce numărul unităților de învățământ a scăzut în 23 de ani de la 28.000 la 7497, numărul bisericilor a crescut cu 4.000, depășind cifra de 18.500 de edificii bisericești.

Și în sistemul sanitar locurile din spitale au scăzut vertiginos, cu aproape 4.000 pe an.

În prezent în România sunt circa 18.500 de lăcașe de cult, 431 de spitale și doar 4.500 de școli.

Anual în România se construiesc în medie 200 de noi biserici, în timp ce școlile, spitalele și mai nou judecătoriile, se închid.

>