Breaking news

DECIZIE ISTORICĂ | Obama: SUA şi Cuba au hotărât normalizarea relaţiilor diplomatice

Președintele Barack Obama a luat miercuri, o decizie istorică. A anunțat normalizarea relațiilor diplomatice dintre Statele Unite și Cupa, după ce regimul Castro a decis eliberarea unui un agent american, arestat de 20 de ani.

obama - sua-cubaObama dezgheață conflictul istoric dintre SUA și Cuba. SUA a decis normalizarea relaţiilor diplomatice cu statul cubanez.

”Am luat această decizie pentru crearea de noi oportunităţi la nivel bilateral; va fi deschis un nou capitol în relaţia dintre Statele Unite şi Cuba. Cubanezii din Statele Unite au contribuit la construirea Americii. Statele Unite au apărat cu mândrie democraţia şi drepturile omului în Cuba. Avem o relaţie unică. Izolarea Cubei nu a funcţionat; este necesară o nouă abordare”, a declarat Barack Obama.

Anunțul vine după ce Cuba a eliberat un agent american care a efectuat misiuni de spionaj şi care era deţinut de aproape 20 de ani.

”Am obţinut eliberarea unui agent american care a efectuat misiuni de spionaj şi care era în detenţie de aproapoe două decenii”, a declarat Obama.

În plus, Cuba l-a eliberat pe un alt american, Alan Gross, deţinut cinci ani pentru spionaj.  În schimb, Statele Unite au eliberat trei cetăţeni cubanezi condamnaţi tot pentru spionaj.

Cuba a decis eliberarea a 53 de persoane considerate deţinuţi politici, în cadrul măsurilor pentru ameliorarea relaţiilor cu Statele Unite.

Preşedintele Cubei, Raul Castro, a confirmat normalizarea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite, precizând că problema embargoului american impus ţării sale urmează să fie rezolvată.

Am decis normalizarea relaţiilor, dar acest lucru nu înseamnă că a fost rezolvată problema principală, cea a embargoului economic”, a spus Raul Castro.

Casa Albă a anunțat miercuri că o vizită a lui Barack Obama în Cuba nu este “exclusă”.

La încheierea discursului, Obama a transmis poporului cubanez în limba spaniolă: Todos somos americanos: Suntem toţi americani.

Obama i-a mulţumit Papei Francisc pentru rolul jucat în negocierile cu statul cubanez. Suveranul Pontif a trimis scrisori preşedinţilor celor două ţări, Barack Obama şi Raul Castro, iar Vaticanul a discutat cu delegaţiile SUA și ale Cuba.

Printre măsurile luate în vederea normalizării relaţiilor diplomatice, Obama a anunţat eliminarea restricţiilor de călătorie între cele două ţări, dar și reluarea relaţiilor diplomatice la nivel de ambasade. Reluarea unor schimburi comerciale şi pentru eliminarea Cubei de pe lista ţărilor care susţin terorismul.

Relațiile diplomatice dintre SUA și Cuba au fost înghețate în urmă cu 53 de ani, din ianuarie 1961. Obama a anunțat că SUA va deschide o Ambasadă la Havana în 2015.

>