Breaking news

Decizia de revocare din CSM a lui Cristi Danileț și Alina Ghiva, suspendată, pentru că judecătorii au atacat-o la Înalta Curte

loading...

Uite revocarea uite suspendarea revocării. Danileț și Alina Ghica joacă ping-pong cu revocarea din CSM. Decizia de marți a CSM pin care se lua act de revocarea celor doi judecători este suspendată pe motiv că cei doi au atacat-o la Înalta Curte. 

alina ghica si cristi daniletAlina Ghica și Cristi Danileț nu se dau plecați din CSM nici morți. Deși au fost revocați de o lună de zile de către peste 1600 judecători din toată țara, iar marți CSM a oficializat această decizie, Ghica și Danileț rămân în Consiliu. Mai mult de atât,  ei pot vota pe motiv că au atacat decizia de revocare la Înalta Curte și până la pronunțarea unei decizii, hotărârea CSM se suspendă.

Decizia de a ataca revocarea din CSM la Înalta Curte survine în urma unei ședințe ”discrete” la care au luat parte simpatizanții lui Alina Ghica și Cristi Danileț, împreună cu președinta Consiliului, procurorul Oana Hăineală. În urma ședinței cu pricina s-a decis să se introducă o cale de atac la Înalta Curte de Casație și Justiție prin care se invocă cariera magistratului, deși mandatul de membru CSM nu ține de cariera magistraților.

Prin această șmecherie ieftină, Danileț și Ghica rămân în CSM și pot vota în continuare până când Înalta Curte se pronunță pe speță.

Legea 317/2004 prevede clar că hotărârile CSM care pot fi atacate la Înalta Curte sunt doar cele care îi vizează pe judecătorii și procurorii din instanțe, nu și pe membrii CSM, care dețin funcția de demnitar. Chiar dacă Înalta Curte nu are competență în a judeca o astfel de cerere, Ghica Și Danileț rămân cel puțin 30 de zile în Consiliu pentru că au gasit o “smecherie administrativă” prin care se va permite suspendarea cu cel putin 30 de zile a aplicării hotărârilor CSM care îi vizează, întrucât în Noul Cod de procedură civilă este prevăzut un termen de 30 de zile în care ICCJ trebuie să ia în discuție preliminară cererea, după care, să poată constata că acțiunea trebuie trimisă la Curtea de Apel, scrie Lumea Justiției.

După ce au atacat decizia de revocare la Înalta Curte, atât Danileț cât și Alina Ghica au intrat în concediu de odihnă.

Alina Ghica a declarat că  a atacat în instanță decizia de revocare din CSM, pe motiv că nu cunoaște motivele. Dar a ținut să precizeze că va demisiona din Consiliu chiar dacă va câștiga în instanță anularea revocării.

loading...