Breaking news

De zeci de ani, un material minune creează confort acasă

loading...

Suntem înconjurați de materiale care ne schimbă viața în bine la modul palpabil. Spuma poliuretanică este unul dintre ele, sub formă de izolație putând crea un climat cu adevărat confortabil înăuntrul locuinței. Evoluție în izolații. Eficiență energetică. Trecut, prezent și viitor.

De zeci de ani pentru alte multe zeci de ani

Spuma poliuretanică a apărut în forma actuală în anii 1980 și a fost folosită la scară largă încă de la început, deși numai prin țările mai bogate și acolo unde nevoia de izolație termică de calitate superioară se simțea acut.

Fiindcă durata de viață a izolației din spumă poliuretanică se întinde până la nivelul a 80 de ani (pe viață), izolațiile aplicate încă din anii ’80 acționează la fel de bine și astăzi asupra construcțiilor deservite, asta în cazul în care în momentul aplicării s-au respectat toți factorii legați de timp, unghi de aplicare, temperatură etc.

Izolațiile de spumă pulverizate astăzi vor acționa de azi și până prin anii 2100 dacă aplicarea va fi făcută de specialiști, iar construcția în sine va fi nouă și va conține materiale de calitate, la fel de durabile.

Variante moleculare: celulă închisă și deschisă

Orice izolație din spumă poliuretanică pare la fel peste tot, un strat de spumă pe întreaga suprafață, până la milimetru, însă lucrurile sunt puțin mai complicate. Fiind un polimer, spuma poliuretanică înseamnă structură moleculară replicată.

Specialiștii în chimie au obținut două variante: celula deschisă, care izolează termic dar care este permeabilă, și celula închisă, care izolează termic dar blochează și umiditatea și destul de bine și sunetul – o barieră veritabilă, o structură foarte închegată și de cinci ori mai densă față de varianta precedentă și față de densitatea medie a celorlalte materiale cu caracter izolator.

Confort termic = temperatură plăcută și uniformă

De ce există calorifere sau radiatoare montate în orice încăpere în funcție de volumul acelei încăperi? De ce există robineți termostatați, termostat de centrală și chiar încălzire în pardoseală? Exact, pentru a se obține pe cât posibil o temperatură constantă atât în living, cât și în dormitor, în baie, în bucătărie, pe hol, la parter sau la etaj.

A trece dintr-o cameră pe hol și din hol în baie și a te simți confortabil în timp ce te deplasezi astfel înseamnă a resimți aceeași temperatură peste tot. Fără o izolație continuă și de calitate, pereții tot reci vor fi iarna, căldura tot se va acumula vara în zonele mai expuse razelor soarelui, indiferent de

cât și cum funcționează centrala termică sau aparatul de aer condiționat.

Dacă există centrală termică în condensare sau pe peleți, calorifere ori radiatoare bine dimensionate, cu robineți termostatați atașați, dacă există aparat de aer condiționat atât în dormitor, cât și în living, totul trebuie neapărat completat cu o izolație termică din spumă poliuretanică.

Totul pentru a se asigura că aparatele de încălzire ori răcire nu vor consuma energie în van și că vor reuși să facă ceea ce sunt puse să facă: să aducă temperatura din interiorul casei la un nivel agreabil, să facă acest lucru absolut peste tot și să o mențină așa cât mai mult timp posibil.

loading...