Breaking news

De trei ani de zile, ANI cheltuie banii aiurea fără a-și dovedi eficiența

Agenția Națională de Integritate(ANI), toacă banii de pomană. În cei trei ani de zile de când s-a înființat, ANI nu a reușit să finalizeze niciun dosar și nu a reușit să prindă niciun demnitar, potrivit unui raport de monitorizare realizat de Grupul de Investigații Politice(GIP).

MACOVEI - ANI - ANCHETEPotrivit unui raport de activitate ANI, pus la dispoziția GIP,  în perioada aprilie 2008 (data la care au fost angajați primii inspectori de integritate) – mai 2010 (data la care activitatea ANI a fost suspendată de decizia Curții Constituționale), ANI a trimis la Parchete 175 de dosare.

Dintre acesta, doar unu a fost trimis de procurori în judecată. În 95 de dosare transmise de ANI, procurorii deciseseră Neînceperea Urmăririi Penale (NUP)  iar alte 79 de dosare transmise de ANI se aflau în lucru la Parchete. Mai mult, ANI contestase în instanță 77 dintre cele 95 de NUP-uri, fără a obține vreo decizie favorabilă.

Potrivit site-ului oficial al ANI (www.integritate.eu rubrica „Hotarari definitive și irevocabile ale instantelor de judecata”), la 3 ani de la înființare, rezultatele Agenției sunt urmatoarele:

– 0 (ZERO) hotărâri definitive favorabile ANI în dosare de confiscare a averii referitoare la primari de municipii și demnitari.

– 0 (ZERO) hotărâri definitive favorabile ANI în dosare de incompatibilitate referitoare la primari de municipii și demnitari.

– 0 (ZERO) hotărâri definitive favorabile ANI în dosare de conflict de interese referitoare la primari de municipii și demnitari.

Deciziile impotriva oamenilor politici importanți cu care ANI s-a lăudat în presă, au fost infirmate de procurori și judecatori.

– În 28 aprilie 2011, primarul Constantei, Radu Mazare, a câștigat definitiv la Înalta Curte de Casatie și Justitie procesul cu ANI.

– În 20 aprilie 2011, Înalta Curte de Casație și Justitie a respins definitiv plângerea făcută de ANI împotriva deciziei Parchetului General de neîncepere a urmaririi penale in dosarul deputatului PSD Robert Negoiță.

– În 14 aprilie 2011, fostul ministru de Finanțe Gheorghe Pogea a caștigat definitiv la Înalta Curte de Casație și Justitie procesul cu ANI.

– În 16 februarie 2011, Klaus Iohannis, primarul Sibiului, a câștigat definitiv la Înalta Curte de Casatie și Justitie procesul cu ANI.

– În 6 decembrie 2010, Înalta Curte de Casatie și Justitie a respins definitiv plângerea făcută de ANI împotriva deciziei Parchetului General de neîncepere a urmăririi penale în dosarul fostului ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi.

– În 18 noiembrie 2010, Înalta Curte de Casație și Justitie a respins plângerea făcută de ANI împotriva deciziei Parchetului General de neîncepere a urmăririi penale în dosarul fostului ministru al Tineretului și Sportului, Sorina Plăcintă.

– În 27 octombrie 2010, Mircea Dinescu a câștigat la Curtea de Apel București procesul cu ANI.

– În 11 octombrie 2010, Înalta Curte de Casație și Justitie a respins plângerea făcută de ANI împotriva deciziei Parchetului General de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Mircea Geoană.

– În 7 octombrie 2010, deputatul PDL Sorin Andi Pandele a câștigat definitiv la Înalta Curte de Casație și Justitie procesul cu ANI.

– În 17 iunie 2010, Înalta Curte de Casație și Justitie a respins plângerea ANI față de soluția de neîncepere a urmăririi penale dată de Parchetul General în cazul fostei deputate Daniela Buruiană.

– În 28 mai 2010, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justitie a dispus neînceperea urmăririi penale a deputatului PNL de Arad Mihaita Calimente, acuzat de ANI de fals în declarații și evaziune fiscală.

Cu un asemenea bilanț catastrofal, ne întebăm care este rolul și rostul acestei instituții? Doar să consume bani din bugetul de stat pentru bătălii politice?