Breaking news

De râsul curcilor. PNL își contestă la CCR, propriul amendament la bugetul de stat

loading...

PNL a contestat la Curtea Constituțională, bugetul de stat pe 2015, și odată cu el și amendamentul depus de parlamentarii Partidului Național Liberal. Contestarea de la CCR, dă naștere la replici acide între Alina Gorghiu și Gabriela Vrânceanu Firea, iar Ministrul Muncii, Rovana Plumb cere PNL să retragă sesizarea de la CCR pentru ca România să aibă buget la 1 ianuarie 2015.

pnl - ccr - buget 2015Senatorul PSD Ilie Sârbu și deputatul PSD, Mihai Sturzu, taxează dur, PNL, pentru faptul că a contestat la Curtea Constituțională a României, bugetul de stat  pe 2015.

„PNL și-a sesizat propriul amendament pentru buget la CCR, dând dovadă de ipocrizie maximă. PNL este în acest moment un partid iresponsabil. Joaca „de-a pâra” la CCR pe tema bugetului de stat demonstrează că liberalii nu au înțeles nimic din votul dat de români pe 16 noiembrie. Ipocrizia de care aceștia dau dovadă este maximă în condițiile în care sesizarea depusă la CCR se referă inclusiv la un amendament inițiat de PNL în comisiile parlamentare de buget-finanțe. Din păcate, opoziția actuală rămâne o continuatoare fidelă a politicilor lui Traian Băsescu, chiar și după ce acesta a plecat de la Cotroceni. Atitudinea prin care liberalii se joacă cu bugetul țării pentru a-și avansa interesele chiar și într-un an fără confruntări electorale este complet iresponsabilă. Doar pentru a da o lovitură de imagine la final de an, PDL și PNL riscă efecte sociale și economice nefaste, care pot afecta veniturile românilor, mediul de afaceri și  rata de absorbție a fondurilor europene. Dar, desigur, ei încearcă astfel să acopere lipsa unui bilanț al inițiativelor utile pentru români pe care le-au întreprins în ultimul an”, a declarat Ilie Sârbu.

Mihai Sturzu este la fel de vehement ca și colegul de partid și spune că:  Cei din PNL au căzut în capcană propriului politicianism, contestând la CCR un amendament propus chiar de ei şi aprobat în Comisia de Buget-Finanţe! Acest simplu gest arată tuturor cât de neserios este întregul demers al PNL. Este regretabil că, mai ales în această perioada, cei din PNL refuză să dea dovadă de decentă politică şi responsabilitate faţă de români. Am crezut că au înţeles şi ei semnificaţia mesajului transmis de oameni pe 16 noiembrie, dar, din păcate, acţiunile lor dovedesc exact contrariul. PNL refuză, practic, angajaţilor din Educaţie şi Sănătate măririle de salarii asumate de actualul Guvern. Toată această joacă de a bloca bugetul pe 2015 ne aduce aminte de metehnele fostului regim Băsescu, iar asta este cu adevărat grav!

Gabriela Firea, purtător de cuvânt PSD o acuză pe proaspăta șefă a liberalilor, Doamna Gorghiu că nu înţelege nimic pe tema Bugetului.

”Doamna Alina Gorghiu nu înţelege nimic din posibilele efecte pe care decizia PNL de a contesta Bugetul pe 2015 la CCR le poate genera. Nu e nimic, îi mai explicăm noi încă o dată. Da, opoziţia reprezentată de PNL-ul doamnei Gorghiu este profund iresponsabilă, ţinând cont că au ajuns în situaţia penibilă în care contestă la CCR inclusiv un amendament pe care partidul domniei sale, PNL, l-a depus la Buget. Amendament care, spre deosebire de alţi ani, a fost aprobat de Comisia de Buget-Finanţe. Da, instituţiile de stat şi firmele din această ţară aşteaptă bugetul pe 2015. Iar PNL-ul doamnei Gorghiu le transmit autorităţilor locale din România, instituţiilor publice şi companiilor din ţara noastră să mai aştepte, pentru că PNL vrea să se joace iresponsabil şi profund neprofesionist de-a opoziţia. Tocmai pentru că românii nu sunt naivi, eu îi transmit doamnei Gorghiu că acţiunea PNL nu face decât să amâne intrarea în vigoare a bugetului şi, implicit, să creeze nesiguranţă pentru instituţiile publice şi mediul de business din România la început de an 2015. PNL ar trebui să înceapă să înţeleagă democraţia şi, implicit, să accepte că Bugetul pe 2015 a fost votat în Parlamentul României de o largă majoritate. Că bugetul pe anul viitor cuprinde şi amendamente pe care PNL le-a depus, amendamente care au fost acceptate în comisiile de Buget-Finanţe. Tocmai pentru că românii au transmis, în opinia noastră, un semnal foarte important la alegerile prezidenţiale, invităm PNL, şi o invit personal pe doamna Gorghiu, la mai multă decenţă în exprimarea publică şi la mai multă responsabilitate în acţiunile politice din partea PNL. România are nevoie de acest buget, chiar dacă PNL sau doamna Gorghiu în persoană se opun cu înverşunare. România nu poate merge înainte cu o opoziţie care joacă politicianist şi profund neprofesionist rolul de „Gică-Contra”. Modul în care se exprimă şi acţionează «noul PNL» al doamnei Gorghiu îmi aduce aminte de vechiul PDL. Nici nu e de mirare, ţinând cont că eminenţele cenuşii care îşi dau cu părerea pe acest buget provin din guvernarea de tristă amintire condusă de PDL. Doamna Gorghiu şi PNL trebuie să reţină că acest buget garantează pentru întregul an 2015 măsuri de creştere economică şi stimulare a mediului privat precum reducere CAS, reducere TVA în turism, mentinerea TVA redus la pâine, menţinerea neimpozitării profitului reinvestit, precum şi reducere taxei pe stâlp. Prin toate gesturile făcute de PNL în aceste zile, mie îmi este foarte clar că partidul doamnei Gorghiu nu este de acord cu aceste măsuri dedicate exclusiv stimulării mediului de business din România. Şi sunt dispuşi cu toţii să creeze haos în ianuarie 2015, pentru simplul motiv că actuala opoziţie nu se poate desfăşura politic într-o stare de normalitate”, declară Gabi Firea.

În replică, departamentul de comunicare al PNL, spune că: Întrucât doamna Gabriela Firea a avut în ultimile luni preocupări electorale, o informăm că bugetul de stat a ajuns pe muchia anului 2014 din cauza a două situații generate de șeful său de partid: Dl. Victor Ponta credea că va fi Președintele României și nu a dorit să își mai exercite responsabilitățile de prim-ministru, în timpul campaniei electorale. Pentru mai multă acuratețe, doamna Firea poate găsi în arhivă declarațiile domnului Ponta conform cărora bugetul trebuie conceput de următorul prim-ministru, după 16 decembrie. După ce a constatat că tot domnia sa este prim-ministru, dl. Victor Ponta a plecat, de supărare, în Dubai, fără a-l interesa că după noiembrie, conform calendarului actual, urmează decembrie și implicit sfărșitul anului, atât calendaristic, cât și bugetar. Din aceste motive, bugetul pe care domnia sa l-a prezentat cu întârziere trebuie intitulat bugetul Dubai. Bugetul Dubai este acel act care nu se întocmește pentru că politicienii preferă vacanțele, în locul muncii. Bugetul Dubai este reprezentativ si pentru modul în care PSD se raportează la instituțiile statului. Partidul Social Dubai (PSD) face bugete Dubai pentru că România reprezintă pentru ei doar locul din care trebuie să simuleze munca între doua concedii.

În hora bugetului contestat la CCR intră și Ministrul Muncii, Rovana Plumb, care trimite o scrisoare către Alina Gorghiu, și Vasile Blaga în care le cere să retragă contestația de la Curte: Duminică, 21 Decembrie, Parlamentul României a votat, cu o larga majoritate, Legea bugetului de stat și Legea asigurărilor sociale. Îmi exprim, și pe această cale, regretul că opțiunea Partidului Național Liberal a fost aceea de a vota împotriva celor două legi, în ciuda faptului că acestea conțin finanțarea pentru măsuri extrem de necesare multor categorii de români, de la pensionari, medici și profesori, la cei care creează locuri de muncă în economie. Doamnă și domnule copreședinți ai Partidului Național Liberal, am luat act, după votul din Parlament, de decizia  PNL de a sesiza Curtea Constituțională cu privire la Legea bugetului. Ca atare, fac un apel la dialog și responsabilitate, dar mai ales la reconsiderarea acestei decizii. Fac apel la dumneavoastră să retrageți sesizarea depusă la Curtea Constituțională. Contestarea Legii bugetului poate determina amânarea intrării în vigoare a unor măsuri sociale foarte importante, cum sunt majorările salariale pentru diverse categorii de personal, dar și majorarea pensiei minime, de la 350 la 400 de Lei. Există deja semnale puternice de îngrijorare din zona celor afectați de amânarea intrării în vigoare a bugetului. De asemenea, foarte important, sunt riscuri majore legate de problema cofinanțării proiectelor din fonduri europene, menite a duce la crearea de locuri de muncă pentru tineri. Vreau să cred că toți ne dorim ca românii să traiască mai bine și că fiecare dintre noi este gata să acționeze în acest sens. Blocarea, fie și numai temporar, a intrării în vigoare a Legii bugetului de stat este o acțiune împotriva interesului a milioane de români.

loading...