Breaking news

De la nuntă la spital: mire muşcat de căpuşă

Un tânăr de 26 de ani din Iaşi a ajuns la spital, imediat după oficializarea căsătoriei, din cauza unei muşcături de căpuşă.

capusa-75Bărbatul a simţit că este muşcat de o căpuşă în timp ce făcea fotografiile de nuntă. Acesta s-a urcat într-o maşină şi a fost transportat de urgenţă la spital, astfel încât medicii să îndepărteze căpuşa.

Persoanele muşcate de căpuşe trebuie să se deplaseze urgent la cel mai apropiat spital. Muşcătura de căpuşă poate fi fatală dacă insecta nu este îndepărtată în mod corespunzător.

România este cuprinsă în zona de răspândire a bolii Lyme, boală cauzată de muşcătura de căpuşe. Unele zone din România sunt considerate endemice, chiar dacă răspândirea alarmantă a acestei boli nu este recunoscută de autorităţile de la nivel central.

capuse2Expansiunea căpuşelor este rapidă şi se consideră că în America boala Lyme a devenit la fel de răspândită ca şi SIDA, iar Europa este invadată deja de capuşe, în  Letonia existând chiar păduri care sunt interzise publicului din cauza invaziei de căpuşe.

Căpuşele se pot găsi atât  în grădina casei, precum şi în parcuri publice, terenuri de sport, pe iarbă sau gazon, pe pomii din livadă sau în pădure şi chiar pe animalele noastre de casă, cum sunt câinii sau pisicile. Locurile favorite sunt pădurile umede, cu temperaturi cuprinse între 7 şi 25 grade C, iar dacă afară e cald şi uscat căpuşele se ascund în pământ ori sub vegetaţie. Riscul de a fi muşcaţi creşte în sezonul cald, din cauza îmbrăcămintei sumare, iar copiii sunt cei mai expuşi datorită locurilor de joacă în vecinătatea vegetaţiei.

capusaDoctorul Tudor Ciuhodaru spune: “Numărul pacienţilor muşcaţi de căpuşe e în creştere şi aproape că nu mai există zi în care să nu tratăm în serviciile de urgenţă 2-3 pacienţi cu astfel de patologie. Mai mult decât atât complicaţiile multiple şi severe implică tratamente pe termen lung şi costuri importante.”

Doctorul Tudor Ciuhodaru a depus un proiect legislativ care prevede ca  autorităţile locale să efectueze dezinsecţii pe domeniul public pentru prevenirea bolii Lyme, cauzată de muşcătura de căpuşă. Până la acest moment proiectul nu a fost adoptat de Parlament.