Breaking news

De la ce vârstă poți beneficia de implanturi dentare?

În ultimii ani, implanturile din domeniul stomatologiei au cunoscut o creștere semnificativă a popularității în rândul persoanelor care doresc să își înlocuiască dinții lipsă sau afectați. Cu toate acestea, decizia de a opta pentru implanturi dentare nu trebuie luată în mod precipitat, ci trebuie să fie bine informată, luând în considerare diferiți factori. Unul dintre cei mai importanți este vârsta. Aceasta reprezintă un criteriu relevant în evaluarea posibilității de a beneficia de implanturi din mai multe motive esențiale.

La copii și adolescenți, de exemplu, oasele maxilare sunt în continuă dezvoltare. De aceea, în general, implanturile dentare nu sunt recomandate în această perioadă. Este important ca oasele să fie complet dezvoltate înainte de a se efectua intervenții chirurgicale pentru implanturi dentare (https://www.dentalpremier.ro/implant-dentar/). Aceasta înseamnă că majoritatea persoanelor trebuie să aștepte până la vârsta adultă pentru a beneficia de acest tratament.

Iată motivele pentru care vârsta reprezintă un factor important în decizia de efectuare a acestui tratament dentar:

  • starea oaselor maxilarului – fiecare persoană este unică, iar ritmul de dezvoltare a oaselor maxilarului poate varia. Pentru a stabili dacă oasele maxilare sunt pregătite pentru implanturi, este necesară o evaluare personalizată realizată de către un specialist în implantologie dentară. Aceasta implică radiografii și examinări detaliate pentru a determina dacă pacientul este un candidat potrivit;
  • starea de sănătate generală – pe lângă dezvoltarea oaselor, starea generală de sănătate a pacientului joacă un rol crucial. Problemele de sănătate precum diabetul sau bolile cronice pot afecta procesul de vindecare după intervenție. Chirurgul trebuie să țină cont de aceste aspecte pentru a minimiza riscurile și a asigura succesul tratamentului cu implanturi dentare;
  • riscuri suplimentare – la vârste mai înaintate, de exemplu, pacienții pot prezenta riscuri suplimentare legate de sănătatea generală, cum ar fi osteoporoza sau probleme cu coagularea sângelui. Aceste aspecte trebuie evaluate înainte de a se programa pentru procedura de implant dentar;
  • expectanțele pe termen lung – alegerea momentului potrivit pentru realizarea tratamentului cu implanturi dentare ține cont și de expectanțele pe termen lung ale pacientului. Cu cât procedura se face la o vârstă mai fragedă, cu atât implanturile au mai mult timp pentru a se integra complet și pentru a oferi beneficii pe termen lung.
implanturi dentare

În concluzie, vârsta reprezintă un element important în evaluarea posibilității de a opta pentru implanturi dentare, iar consultarea cu un specialist în implantologie dentară este esențială pentru a lua o decizie înțeleaptă și bine fundamentată în ceea ce privește sănătatea si estetica orala pe termen lung.

Acest tip de tratament dentar poate fi o soluție excelentă pentru înlocuirea dinților lipsă sau deteriorați, însă nu este potrivit pentru toată lumea și nu poate fi efectuat la orice vârstă. Este esențial să consulți un specialist în implantologie dentară pentru a determina dacă ești un candidat potrivit și pentru a stabili momentul optim pentru procedură. După implantare, este crucial să îți menții sănătatea orală și să respecți toate recomandările medicului pentru a te asigura că implanturile vor dura cât mai mult timp posibil.

În cazul în care nu ești un candidat potrivit pentru realizarea unui astfel de tratament, trebuie să știi că ai și alte soluții pentru a-ți recupera zâmbetul și încrederea. Alternativele la implanturi includ punțile dentare și protezele dentare, cu toate că acestea nu oferă aceeași stabilitate și același aspect natural.

>