Breaking news

De Crăciun, emisiunea Din Interior intră într-o lume magică

Emisiunea care şi-a obişnuit publicul cu reportaje grele despre realităţile româneşti ale zilelor noastre, locuri necunoscute şi oameni ale căror talente nu sunt exploatate îndeajuns, bogăţii naturale şi umane de neimaginat, intră acum, în perioadă de sărbatoare într-un altfel de lume.

magicieniEste una mai puţin cunoscută publicului larg, dar foarte spectaculoasă şi chiar în vogă în ultimii ani. Vorbim despre lumea magiei şi a personajelor care o populează: magicienii moderni.

Iar întrebarea pe care şi-au pus-o realizatorii ediţiei din această săptămână a fost: ce mai înseamnă acum magia adevărată? E paranormal, e artă, e tehnică, e doar un show la care se taie bilete?

Reporterii Din interior au intrat în lumea celor care şi-au făcut o meserie din magie şi care se bucură, în sfârşit de recunoaştere: activitatea lor a intrat în nomenclatorul de meserii. Şi aşa îi vom cunoaşte pe unii dintre cei mai faimoşi magicieni români: Johannes, Andrei Teaşcă, Cristina Strecopitov, Emil Drăgan.

Pentru Johannes, cel mai renumit magician de pe la noi, cunoscut din numeroasele „minuni” făcute într-o emisiune televizată, totul a început în 1989, când l-a văzut pentru prima oară pe David Copperfield.

Am vizionat o casetă VHS şi aşa a început: mă îmbrăcam ca el, cămaşa trebuia deschisă puţin mai mult, aveam felul lui de a fi…Mulţi dintre amicii mei nici nu ştiau cine e ăsta. Până a început să devină popular şi la noi în ţară….Ţin minte că răcneam în casă: veniţi, toată lumea că începe David Copperfield. Evident că nu venea nimeni, maică-mea avea treabă. Şi eu răcneam de unul singur…nu găseam absolut nicio explicaţie, era uimitor”, spune Johannes.

Despre începuturile sale într-ale magiei, Johannes povesteşte amuzat cum îsi speria la început vecinii, prietenii ori pe cei care veneau întâmplător pe la el pe acasă: nu ştiu ce trebuia să-i aduc odată poştăriţei şi, pentru un moment, am plecat de lângă ea şi prin uşa deschisă se vedea un scaun în aer. Când m-am întors şi am văzut-o pe femeie, era terminată. Stătea cu gura deschisă şi zicea: stă în aer, pluteşte! Şi apoi zice: nu ştiu ce faci tu aici dar ceva nu e în regulă.

 Dar care ar fi secretul reuşitei într-o asemenea profesie, poate oricine să o practice? „Există un timp de câteva minute în care dacă nu s-a făcut o conexiune invizibilă între spectator şi artist, l-ai pierdut. Ştiţi când îi convingi? Când ei văd că tu chiar crezi, că tu nu imiţi pe nimeni, tu nu eşti altcineva…”

 Andrei Teaşcă, la rândul său un nume sonor al acestei lumi, cel mai inimos susţinător al ideii de breaslă a magicienilor, şi-a descoperit această înclinaţie acum 10 ani: Am plecat în străinătate, am vrut să renunţ, nu m-a mai interesat România. M-am întâlnit cu toate poveştile minunate în străinătate şi mai ales în Asia unde se întâmplă totul al un nivel. Nu ridicat, ei sunt într-o altă lume. Şi m-am întors să încerc să construiesc ceva aici în ţară. Aşa s-a construit povestea în mine: actorul şi cu iluzionistul s-au întâlnit în mine şi au făcut magicianul. Pentru că el este un personaj. Un personaj care intrepretează un rol, cel al magicianului.

Şi aşa a apărut teatrul de magie, pe care îl conduce, unde vin din ce în ce mai mulţi artişti, printre care şi Cristina Strecopitov, singura femeie magician din România. Ea a trebuit să aleagă într-o bună zi, între facultatea de actorie şi magie şi a ales-o pe cea din urmă. Şi nici acum nu regretă: Având în vedere că până acum în România nu am mai auzit, nu am mai văzut femei magician, mă simt specială în această postură. Sunt mândră de această poziţie şi nu cred că as fi putut să mă simt aşa şi dacă aş fi terminat actorie. Pentru că sunt multe actriţe, dar magicieni nu cred că sunt atât de mulţi. Femei.

Dincolo de toate aceste poveşti despre arta magiei, emisiunea Din Interior va intra în culisele celor mai noi spectacole şi ne va învăţa câteva trucuri adevărate, de la magicieni adevăraţi,  duminica, de la 18.15, la Digi 24.

>