Breaking news

De ce tavanul începe să se crape? Care sunt posibilele cauze?

Crăpăturile care apar pe tavan pot părea îngrijorătoare, dar adesea nu reprezintă o preocupare majoră. Totuși, este recomandat să investigați ce anume le cauzează pentru a preveni astfel problemele mai severe. Primul pas este acela de a stabili dacă problema este una structurală sau doar una cosmetică. Dacă problema cu care vă confruntați este structurală, este recomandat să acționați cât mai devreme. Dacă este necesară o reparație, este mult mai sigur și mai rentabil să o efectuați în stadiile incipiente, înainte ca fisura în tavan să se transforme într-o problemă mai dificilă. Pe de altă parte, fisurile din tavan nu sunt neapărat un semn de deteriorare structurală. De fapt, există o multitudine de alte cauze mai probabile, care nu indică o problemă gravă.

Iată care sunt principalele motive pentru care apar crăpăturile pe tavan:

Casa îmbătrânește

Fisurile care apar pe tavan sub forma unui fir de păr sau a unei pânze de păianjen – de obicei, deasupra ușilor și ferestrelor, precum și în colțuri – care apar alături de alte fisuri similare pe pereți reprezintă, cel mai probabil, un semn al așezării naturale a casei. Atunci când o construcție îmbătrânește, se așază mai bine, iar fisurile încep să apară. Crăpăturile pot apărea în orice moment, dar sunt cele mai comune în cazul proprietăților nou construite. Acesta este un proces normal care are loc ca urmare a mișcării dintre cadrele de construcție și gips-carton. Fisurile pot părea inestetice, dar nu sunt un semn de deteriorare structurală gravă.

Există o problemă de umiditate

Dacă fisurile sau crăpăturile par decolorate sau apar alături de pete inestetice galbene sau maro, este posibil să vă confruntați cu o problemă de umiditate. În acest caz, va fi necesar să reparați daunele cauzate de apă. Asigurați-vă că determinați cauza scurgerii și remediați-o înainte de a începe să efectuați reparațiile necesare. Verificați gama amplă de scule ingcomag și selectați echipamentele de care aveți nevoie pentru a pune capăt problemelor de umiditate și pentru a-i reda tavanului aspectul impecabil.

Gips-cartonul nu a fost instalat eficient

Crăpăturile fine, care se desfășoară în linii extrem de drepte, sunt aproape întotdeauna rezultatul unei manopere proaste. Dacă se folosește o cantitate insuficientă de tencuială pentru lipirea îmbinărilor, hârtia poate începe să se slăbească și să se crape. În acest caz, poate apărea o fisură foarte dreaptă, care este de obicei inofensivă.

Acoperișul a suferit o ușoară deplasare

Fisurile din tavan care par să se îndepărteze de perete reprezintă, totuși, un semnal de alarmă. Căpriorii, care acționează ca un cadru pentru acoperiș și tavan, tind să se miște puțin pe tot parcursul anului, în funcție de schimbările de temperatură sau umiditate. Majoritatea caselor sunt proiectate pentru a face față acestui lucru, însă ocazional, se pot forma crăpături.

Există daune structurale

În cazuri mai rare, fisurile de pe tavan pot fi un semn al unei deteriorări structurale grave. Acest lucru se poate întâmpla din diverse motive, de la tasare până la îndepărtarea unui perete portant, dar oricare ar fi cauza, necesită o atenție profesională imediată. Fisurile continue care traversează un tavan și de-a lungul unui perete sunt semnale alarmante, mai ales dacă fisura este mai lată. În mod similar, dacă fisurile din tavan sunt însoțite de un acoperiș lăsat sau există mai multe fisuri într-o zonă, este necesară intervenția unui specialist.

>