Breaking news

De ce sunt utile cuptoarele cu convectie?

Astazi, cuptorul cu convectie a castigat cu adevarat popularitate in bucatariile diferitelor chioscuri, standuri, brutarii, cafenele, fast-food, in restaurante si, bineinteles, acasa. Cuptoarele cu convectie au cea mai importanta caracteristica – fac posibila prepararea pestilor, a mancarurilor cu carne, precum si a produselor de panificatie in cel mai scurt timp posibil, cheltuind in acelasi timp un minim de energie. Principala diferenta intre cuptoare cu convectie si alte echipamente, este urmatoarea: un cuptor cu convectie are in proiectarea sa unul sau doua ventilatoare, a caror functie este de a dispersa aerul cald. Acest sistem gateste mancarea uniform. De exemplu, toata lumea stie ca intr-un cuptor conventional, o parte din continutul vasului situat in imediata apropiere a elementelor de incalzire se arde, iar cealalta parte ramane cruda. Cu un cuptor de convectie, astfel de probleme sunt eliminate.

Principiul functionarii

Cuptoarele cu convectie functioneaza cu ajutorul aerului cald ventilat- procesul de schimb fortat de aer si distributia caldurii emanate de elementele de incalzire incorporate. Cuptorul de convectie se incalzeste uniform datorita ventilatorului de circulatie. Astfel, produsele care sunt simultan pe tavile de copt primesc aceeasi cantitate de caldura.

Cuptoare cu convectie – Tipuri

Toate cuptoarele cu convectie sunt echipamente profesionale. Acestea variaza in functie de putere, numarul de niveluri si performanta generala, precum si de tipul purtator de energie (gaz si electric). Astfel de dispozitive sunt controlate de un sistem electromecanic electronic sau analog. Tavile de copt pot fi introduse pe ghidaje speciale sau incarcate intr-un fel de carucior cu rafturi si abia apoi direct in cuptor. Exista atat dispozitive compacte care au un singur ventilator, cat si modele cu o productivitate mai mare, cu mai multe ventilatoare si tavi de copt. Toate cuptoarele cu convectie fac posibila obtinerea mancarii de o calitate excelenta. Diferenta lor este doar in volumul de pregatire simultana.

 

Cuptoarele sunt, de asemenea, subdivizate in functie de prezenta sistemului de hidratare. In acest sens, se disting modelele fara umidificare, cu umidificare manuala si umidificare cu abur. Principiul de functionare al acestuia din urma se bazeaza pe faptul ca ventilatorul pulverizeaza apa pe elementul de incalzire, in urma caruia se produce abur. Un astfel de sistem este relevant in special pentru coacerea produselor de panificatie. Pentru a nu confunda  cuptorul cu convectie cu un cuptor cu vapori de aburi, vezi acest ghid. Vapor combi este un echipament mai scump si mai sofisticat. Pentru un restaurant, un cuptor cu convectie este o optiune excelenta. Cu ajutorul sau, poti gati sau reincalzi simultan un numar imens de feluri de mancare, inclusiv produse semifinite, petrecand un timp minim in bucatarie. De asemenea, cu ajutorul cuptorului cu convectie, este posibil sa economisesti semnificativ costurile de energie.

 

Un astfel de cuptor a fost facut public pentru prima data in Germania in 1976. Din acel moment, cuptoarele cu convectie au suferit multe schimbari, de la echipamente simple cu alimentare manuala de apa, pana la sisteme electronice cu microprocesoare care controleaza complet gatitul.

>