Breaking news

De ce sa alegem jucăriile pentru copii în funcție de vârstă

Deși la prima vedere, alegerea jucăriilor pentru copii pare a fi o sarcină ușoară, de multe ori se dovedește contrariul, mai ales dacă ești la primul copil. Oferta produselor disponibile pe piață este foarte bogată, lucru care ne poate îngreuna alegerea.

Vârsta este unul dintre cele mai importante criterii de alegere a jucăriilor. Fiecare etapă de dezvoltare are caracteristicile și particularitățile ei, cu dezvoltarea proprie a anumitor caracteristici și interese.

Așadar, dacă nu știi care sunt jucăriile potrivite pentru micuțul tău, iată câteva sfaturi și idei care te-ar putea ajuta.

Jucării pentru bebeluși între 0 și 6 luni

Gama de jucarii pentru bebelusi conține o mulțime de modele create special pentru ei. Încă din primele luni de viață, copiii sunt fascinați de lumea înconjurătoare și sunt atrași de sunete, lumini și mișcare. La această vârstă, cel mai important aspect în ceea ce privește alegerea jucăriilor este siguranța. Din acest motiv cele mai bune jucării sunt cele confecționate din materiale rezistente, precum silicon sau cauciuc, cât și jucăriile hipoalergenice, cele care nu conțin baterii, șnururile sau alte elemente care s-ar putea desprinde și ar putea fi înghițite. Pentru prima perioadă îți recomandăm să alegi jucării suspendate, cu lumini și muzică. De asemenea, potrivite sunt și zornăitoarele, jucăriile de dentiție, cele moi din silicon, cât și jucăriile muzicale sau luminoase.

Jucării pentru copii de 6-12 luni

După vârsta de 6 luni, copilul poate manevra deja jucăriile. Această vârstă reprezintă și o etapă foarte importantă în dezvoltarea micuțului, așadar jucăriile trebuie selectate cu mai multă atenție. Pe lângă leagănul, care rămâne jucăria preferată a celor mici, mai sunt recomandate și premergătoarele, jucăriile viu colorate, cele din lemn și jucăriile de plus.

Jucării pentru copii de 1-2 ani

În perioada de tranziție dintre primul și al doilea an, copii au nevoie de foarte mult sprijin din partea părinților, pentru a-și putea dezvolta abilități precum prinderea și așezarea obiectelor, introducerea jucăriilor în cutii și chiar ținerea creioanelor colorate în mâini. Printre cele mai recomandate jucării se află puzzle-urile, cuburile de construit, sortatoarele, mașinile, păpușile, dar și jocurile și jucăriile interactive.

Jucării pentru copii de 2-4 ani

În această etapă, copiii încep să-și dezvolte creativitatea, memoria și abilitățile de comunicare. Toate acestea pot fi stimulate cu ajutorul jocului. Gama de jucarii pentru copii de 2 ani cuprinde puzzle-uri, instrumente de artă, jucării creative, dar și jocuri de rol, precum seturi de bucătărie, seturi de design vestimentar, mecanic sau constructor.

O alegere reușită o reprezintă jucăria care reușește să capteze atenția copilului și care se potrivește cu stadiul lui de dezvoltare. Ai în vedere întotdeauna, să ții cont de criteriul vârstei atunci când faci o astfel de alegere.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/ma%c8%99in%c4%83-juc%c4%83rie-copil%c4%83rie-copil-1577048/

>