Breaking news

De ce polenul este considerat un superaliment?

Polenul este un produs natural care a castigat popularitate ca superaliment datorita multiplelor sale beneficii pentru sanatate. Dar, in ciuda popularitatii sale recente, unele dosare medicale arata ca a fost folosit inca din 2735 i.Hr.

 

Polenul este un produs apicol foarte dens in nutrienti, bogat in proteine usor digerabile, vitamine, minerale, enzime, carbohidrati si acizi grasi – contine majoritatea nutrientilor de care avem nevoie pentru o dieta echilibrata. Polenul are proprietati antiinflamatorii, anti-microbiene si anti-cancer, plus ca ajuta la vindecarea ranilor si protejeaza inima prin scaderea cantitatii de grasimi din sange. Sportivii folosesc, de asemenea, polenul in timpul antrenamentului si nu numai, deoarece este foarte bogat in nutrienti.

 

Informatii utile despre polen

 

Cand albinele viziteaza florile in cautarea nectarului, ele colecteaza polenul pe firele de par ale corpului. Asa polenizeaza florile si culturile locale. Cu toate acestea, albinele transporta, de asemenea, o multime de polen crud inapoi in stupi, unde il folosesc pentru a face hrana pentru puiet. Pe masura ce transporta polenul, albinele il imbogatesc cu diversi hormoni naturali si substante cu efect antibacterian. Acestea, impreuna cu proteinele, aminoacizii si vitaminele care exista in mod natural in polen, fac din polenul albinelor un produs extrem de benefic.

 

Apicultorii recolteaza polenul in exces din stup si il transforma in polen crud de vanzare, fiind comercializat de obicei ca supliment pentru sanatate. Polenul intinereste si reimprospateaza corpul, sporind energia si imbunatatind procesele de vindecare.

 

Continutul nutritional al polenului depinde de anotimpul in care este colectat si de tipul de planta de la care provine. O lingura de polen de albine contine aproximativ:

 

  • 16 calorii
  • 0,24 grame de grasime
  • 1,2 grame de proteine
  • 2,18 grame de carbohidrati
  • 250 de substante active, inclusiv vitamine, nutrienti, aminoacizi, lipide, minerale si antioxidanti.

 

Utilizarea polenului

 

Cele mai frecvente utilizari ale polenului se gasesc in alimente, acesta fiind amestecat cu miere, siropuri sau dulciuri. Dar activitatea sa antioxidanta, antibacteriana, antiinflamatorie, vindecatoare, precum si compusii sai fenolici si seleniul gasit in acesta, au permis polenului de albine sa fie incorporat in produse precum infuzii, suplimente, gustari, bauturi, ciocolata, balsam de buze si crema pentru fata. Totusi, este indicat sa alegi polen crud poliflor pentru a te asigura ca profiti de toate beneficiile acestui produs natural.

 

Polenul poate fi consumat uscat, sub forma de granule, macinat sub forma de pulbere, adaugat in alimente ca garnitura sau consumat sub forma de pilule. Dulce si cu o aroma florala usoara, polenul de albine poate fi folosit ca supliment sau adaugat direct in salate si cereale, deserturi sau bauturi. Se poate amesteca in sosul preferat pentru salata sau in smoothie-ul de dimineata.

 

Polenul poate fi folosit in supe, pe felii de fructe si in iaurt sau amestecat in sosuri si piureuri. Adauga polen crud la produsele de patiserie preferate, batoane de granola de casa sau preparate raw vegane. Consumand zilnic polen crud poliflor, acesta va contribui la regenerarea florei intestinale, fiind benefic si in tratarea bolii Cohn si a colitelor ulceroase. Polenul aduce un flux de energie in organism si este extrem de benefic in reducerea oboselii si eliminarea stresului. De asemenea, este util in tratarea si prevenirea problemelor de prostata, a cancerului mamar si a osteoporozei.