Breaking news

De ce pleacă românii la muncă în străinătate? – Cele mai bune țări și locuri de muncă

Ce îi determină pe români să plece la muncă în străinătate? Există multe motive: șomajul, scăderea nivelului de trai, situația instabilă din țară, salariul prea mic și condițiile de muncă grele de aici, necesitatea de a câștiga mai mulți bani pentru a achita datoriile și altele. De regulă, mulți români trec printr-o perioadă financiară mai dificilă și de aceea decid să plece, din dorința de a reuși să-și facă un viitor.

În fiecare an, mii de români pleacă în străinătate, unii merg la locuri de muncă sigure, alții au credința că se vor descurca când ajung la destinație. Mare parte dintre ei au ajuns să facă naveta, pleacă primăvara și se întorc iarna. Oamenii merg în mod frecvent în străinătate în fiecare an și trăiesc mult timp acolo, iar în fiecare lună trimit bani acasă, pentru a-și ajuta familiile. Unii chiar se stabilesc în străinătate și dacă ajung să muncească suficient de mult, ani de zile, vor primi anumite avantaje în țara respectivă. Alții se bucură în timp de îmbunătățirea nivelului de trai și chiar decid să rămână definitiv acolo.

În prezent, există mulți românii care vor să plece în acest an din țară, deși unii nu au mai lucrat deloc până acum în străinătate. Ei au multe întrebări cu privire la ofertele de muncă din străinătate, nu știu ce destinație să aleagă, se gândesc că nu cunosc o limbă de circulație internațională și sunt îngrijorați și în legătură cu epidemia de coronavirus.

Cele mai bune țări în care merită să lucrezi

Cele mai bune țări din punct de vedere al nivelului de trai și al ofertei de locuri de muncă sunt:

 • Singapore este o țară apreciată pentru stabilitatea economică, politică și câștigurile mari. Oamenii își doresc să trăiască aici, pentru că șomajul este scăzut și salariile mari.
 • Noua Zeelandă se remarcă pentru echilibrul între muncă și odihnă (se respectă timpul liber). Aici există multe oportunități de activitate. Mulți spun că în Noua Zeelandă viața este mai ușoară și integrarea în societate se face mai rapid.
 • Canada este apreciată de români pentru că este o țară foarte prietenoasă. Aici te simți ca acasă, nu ești marginalizat, nu te simți străin.
 • Cehia are multe locuri de muncă și calitatea vieții este bună.
 • Norvegia este apreciată de români pentru calitatea vieții și câștigurile mari.
 • Elveția oferă un sentiment de stabilitate pe piața muncii.
 • Austria este una din țările în care îngrijirile medicale sunt deosebite, iar natura este foarte frumoasă.
 • Danemarca are foarte multe oferte de locuri de muncă în multe domenii și pentru lucrătorii calificați și cei necalificați.
 • Suedia este o țară în care românii decid să rămână și să-și dezvolte cariera. Mulți dintre români sunt mulțumiți de calitatea vieții din Suedia.
 • Germania este apreciată de români pentru stabilitatea ocupării forței de muncă. De obicei, aici condițiile de muncă sunt destul de bune.

Se pare că oamenii caută locuri de muncă mai aproape de casă, nu se gândesc chiar să plece în Noua Zeelandă sau Canada.

Având în vedere numărul mare de furnizori de locuri de munca în străinătate, cea mai sigură opțiune ar fi să apelezi la o companie internațională de ocupare a forței de muncă în străinătate. În acest fel poți evita capcanele de căutare a unui loc de muncă, despre care se tot spune la știrile de la TV sau din ziarele online.

Există companii străine care oferă locuri de munca în Danemarca și care asigură condiții foarte bune și un nivel ridicat de trai pentru angajați. Desigur, românii trebuie să fie foarte bine informați și să discute în amănunt condițiile contractuale. Există mai multe categorii de persoane căutate pentru astfel de joburi:

 • În anumite țări sunt locuri de muncă pentru angajați de înaltă calificare (cum sunt ofertele de muncă pentru medici) și care sunt bine remunerate. Salariul depinde de experiența și poziția angajatului și este cu siguranță mult mai mare decât în țara noastră.
 • Există și locuri de muncă pentru oameni cu nivel de calificare înaltă și medie, cu educație tehnică sau pentru industrii. În asemenea domenii contează experiența, dar și reputația. De pildă, în cazul unui bucătar contează foarte mult experiența înainte de toate.
 • Românii care nu au experiență sau calificare pot găsi locuri de muncă, fără prea multe bătăi de cap, cu ajutorul unei companii specializate în plasarea forței de muncă în străinătate: https://balticworkforce.com/ro.

De obicei, persoanele cu un nivel scăzut de calificare au posibilitatea de a obține locuri de muncă în diferite domenii: agricultură, ferme, sere, construcții, silvicultură, fabrici, depozite, servicii și altele.

Există multe site-uri individuale sau specializate în diferite categorii pentru ocuparea forței de muncă. Acestea au oferte de locuri de muncă pentru români și alți angajați din străinătate. Românii trebuie să fie bine informați, să acceseze astfel de site-uri, care au un amestec de locuri de muncă (calificate cu nivel slab, mediu și înalt) și să vadă avantajele, ofertele, salariile, toate condițiile prezentate. Multe dintre ofertele de muncă sunt bune și valabile în acest an 2020.

>