Breaking news

De ce explodeaza pneurile camioanelor ?

loading...

Statisticile rutiere internationale arata ca din ce in ce mai multe accidente pe sosele sunt cauzate de explozia cauciucurilor si ca peste o treime dintre aceste accidente sunt mortale.

Rapoartele emise ca urmare a studiilor pe marginea acestui fenomen au indicat ca explozia unui cauciuc are loc din pricina aportului de caldura acumulata in pneu.

Energia degajata produce fragmente capabile sa raneasca grav persoanele aflate in imediata apropiere. De aceea, pentru a evita astfel de situatii sunt necesare cateva masuri preventive, de care trebuie tinut intotdeauna cont.

Prima si cea mai importanta masura de precautie este achizitionarea de anvelope pentru camioane de cea mai buna calitate, la care nu exista riscuri de defecte de fabricatie sau posibilitatea sa se uzeze excesiv de repede. Cautati intotdeauna anvelope camioane Firestone, un standard superior de siguranta, eficienta si performanta, si veti fi sigur ca riscurile de accidente neprevazute vor fi reduse considerabil.

Atunci cand cauciucul explodeaza din motive mecanice, deteriorarea poate fi cauzata de umflarea excesiva a pneului, o destramare, o spartura sau o ruptura a carcasei, care produce pierderea de aer. Explozia mai poate fi cauzata de iesirea pneului de pe janta, cand aerul este evacuat brusc. In fine, pneul poate fi in stare proasta sau poate prezenta un defect din fabrica, ceea ce il va face incapabil sa reziste la o presiune normala de umflare.

 

Explozia unui pneu poate, de asemenea, sa se produca in urma unei supraincalziri. Aceasta se intampla atunci cand camionul este supraincarcat sau cand ruleaza mult timp cu o viteza excesiva. Supraincalzirea mai poate rezulta dintr-o defectiune sau din blocarea franelor. In plus, si alti factori sunt agrenati in supraincalzire, printre acestia numarandu-se temperatura excesiva a drumurilor, mai ales vara, aparitia arcului electric, o sudura sau un incendiu.

Date fiind consecintele care deriva din explozia unui pneu, este bine ca orice sofer care porneste la drum sa isi ia cateva masuri preventive, pentru a se evita ajungerea in astfel de situatii. Este suficient sa fie respectate cateva reguli simple, ce tin de verificarea si intretinerea pneurilor. Printre acestea, cea mai importanta regula este verificarea periodica a starii pneurilor la un service, unde cauciucurile sa fie verificate, montate, echilibrate, reparate sau aruncate, dupa caz.

Este important sa controlati mereu presiunea in pneuri, sa evitati sa rulati cu un pneu cu presiune prea mica sau prea mare in raport cu nivelul recomandat, pentru ca altfel nu veti face decat sa sporiti riscul de explozie. La fel de important este sa fiti intotdeauna atent la indicatorul de uzura al pneului.

loading...