Breaking news

De câte tipuri sunt anvelopele auto?

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/tyre-wheel-tire-car-automobile-1714669/

Utilizarea autoturismelor a devenit astăzi nu numai o modă, ci şi o necesitate pentru foarte mulţi oameni. Însă pentru a utiliza un astfel de mijloc pentru transport, este nevoie de respectarea unor reguli, precum şi de servicii de reparaţie şi întreţinere adecvate. În ceea ce priveşte anvelopele maşinii, este nevoie ca acestea să fie adaptate sezonului, nu numai pentru o utilizare optimă acesteia, ci şi pentru a circula în condiţii de siguranţă, deci trebuie cumpărate anvelope de vară atunci când este necesar. De multe ori este dificil pentru un conducător auto care tocmai şi-a achiziţionat o maşină să cunoască toate detaliile care ţin de starea adecvată a autovehiculului pentru a circula în condiţii legale şi sigure, însă informaţiile de mai jos îi pot ajuta pe aceştia să înţeleagă despre ce este vorba în ceea ce priveşte anvelopele auto.

Înainte de toate, este foarte important ca aceştia să cunoască tipul de anvelope adecvat pentru fiecare sezon şi de ce este indicată alegerea adecvată a acestora.

Anvelope de vară

Deţinătorii de autovehicule pot utiliza anvelope de vară pe tot parcursul anului dacă utilizarea vehiculului, călătoriile făcute şi climatul zonei geografice permit acest lucru. Este important ca anvelopele să fie întotdeauna în stare foarte bună, însă trebuie ţinut cont de faptul că în caz de condiţii meteorologice nefavorabile sau în caz de o uzură a anvelopei prea mare, acestea vor avea o performanţă mai mică. Cu toate acestea, anvelopele de vară funcţionează foarte bine pe teren uscat şi au o aderenţă foarte mare.

Anvelope de iarnă

Se recomandă montarea anvelopelor de iarnă în sezonul de iarnă, fără a ţine seama neapărat de anumite date calendaristice, ci atunci când condiţiile meteorologice o impun. Este foarte important ca în sezonul rece maşina folosită iarna să fie echipată cu anvelope de iarnă în stare foarte bună, deoarece anvelopele de iarnă uzate nu vor fi eficiente în condiţii de zăpadă, gheaţă sau polei. Mai mult decât atât, este recomandată montarea anvelopelor pe toate cele patru roţi, precum şi schimbarea acestora în momentul în care sunt prea uzate pentru ca maşina să mai poată rula în siguranţă. De reţinut faptul că montarea anvelopelor de iarnă afectează în mod semnificativ comportamentul vehiculului şi manevrabilitatea acestuia pe teren uscat.

Anvelope pentru toate anotimpurile

Anvelopele pentru toate anotimpurile reprezintă un compromis bun pentru utilizarea autovehiculului în ambele sezoane. Acestea sunt potrivite pentru toate tipurile de teren, însă trebuie reţinut faptul că anvelopele pentru toate anotimpurile nu funcţionează la fel de bine ca cele specifice de vară sau de iarnă, nu permit o manevrabilitate la fel de bună pe terenul uscat ca cele de vară şi nu au o aderenţa la fel de bună pe zăpadă ca anvelopele de iarnă. De asemenea, este foarte important ca anvelopele pentru toate anotimpurile să fie permanent în stare bună sau foarte bună pentru ca acestea să rămână eficiente în toate situaţiile, oricare ar fi condiţiile meteorologice date.

Bine de ştiut că există şi varianta de anvelope RunFlat sau Pax, anvelope „rezistente la uzură”, acestea fiind obligatorii pentru anumite vehicule care nu au roţi de rezervă, ci doar un material de etanşare. În caz de o problemă neprevăzută cu anvelopele, acestea permit rularea maşinii pentru încă aproximativ 200 de km cu o viteză de 80 km/h.

 

>