Breaking news

De câte tipuri este mătreața și ce remedii există pentru fiecare

Cu siguranță ți s-a întâmplat cel puțin o dată în viață să te confrunți cu apariția mătreții. Dincolo de aspectul său inestetic, mătreața este de multe ori însoțită de mâncărimi, senzații de arsură și chiar iritarea scalpului. Află în continuare de ce apare această problemă a scalpului și cum o tratezi.

De ce apare mătreața și de câte tipuri este

Când observi că scalpul tău e afectat de mătreață, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să identifici motivul apariției acesteia. Dacă înțelegi cauza, poți trata mai bine problema, folosind o rutină de îngrijire potrivită. Iată care sunt principalele cauze de apariție a mătreții:

  • Ciuperca Malassezia, care intră în contact cu excesul de sebum de la nivelul scalpului
  • Problemele dermatologice, precum psoriazisul sau diverse forme de dermatită
  • Expunerea prelungită la stres
  • Utilizarea unor tratamente care afectează pielea, determinând uscarea sau îngrășarea acesteia
  • Problemele hormonale
  • Produsele cosmetice iritante – șampoane, gel de păr, fixativ
  • Expunerea la temperaturi prea ridicate sau prea scăzute, inclusiv în timpul spălării părului
  • Clătirea superficială după șamponare

În funcție de motivul apariției, dar și de caracteristicile sale, mătreața poate fi de două tipuri: grasă sau uscată. Le poți deosebi în funcție de aspect, așa cum vei vedea mai jos.

Mătreața uscată – caracteristici și remedii

O recunoști după aspectul scuamelor, acestea fiind foarte mici, de culoare albă sau gri. Apare în special la persoanele cu piele uscată și sensibilă, iar iarna se poate înrăutăți, mai ales la temperaturi foarte scăzute. Mătreața uscată provoacă și mâncărimi, iar scalpul are un aspect descuamat.

Dacă ai mătreață uscată, este bine să acorzi atenție produselor cosmetice pe care le folosești – șamponul, vopseaua sau masca de păr ar putea conține ingrediente agresive pentru scalpul tău. Apelează și la următoarele remedii pentru a o combate:

  • Utilizează un șampon antimătreață de calitate, care să conțină ingredientele necesare pentru a-ți îngriji scalpul și a elimina problema mătreții. De exemplu, Revalid Anti-Dandruff Shampoo este un astfel de produs, care curăță cu delicatețe scalpul și părul, calmează mâncărimea și previne formarea scuamelor. Șamponul conține Piroctone Olamine, un ingredient inovator anti-mătreață, extract de urzică, pantenol și alantoină, cu efect calmant, precum și acid undeciclenic, ingredient cu proprietăți antifungice.
  • Spală-te pe cap cu apă caldă, dar nu fierbinte. Încearcă să nu ieși afară atunci când este foarte frig, pentru ca scalpul tău să nu fie afectat de temperaturile negative. Evită să folosești aparate care agresează părul și pielea capului, cum ar fi un uscător prea puternic.
  • Consumă alimente bogate în grăsimi sănătoase, precum somonul sau avocado. Asigură-te că incluzi în alimentație și produse cu zinc și vitamina B. Evită zahărul și sarea în exces.
  • Masajul cu ulei de măsline sau cu ulei din arbore de ceai te poate ajuta dacă ai scalpul foarte uscat. Îl poți face seara, înainte de culcare, pentru ca substanțele să fie absorbite peste noapte și să acționeze. Nu uita ca dimineața să speli bine părul.
  • Renunță la fumat și consumul de alcool. Odihnește-te cel puțin opt ore pe noapte și hidratează-te cu apă și ceaiuri. Încearcă să eviți, pe cât posibil, sursele de stres.

Mătreața grasă – caracteristici și remedii

Acest tip de mătreață este asociat în general cu sebumul în exces și cu ciuperca Malassezia. Persoanele care au o astfel de problemă se confruntă în general și cu o tendință de îngrășare a părului. Mătreața grasă are scuame mai mari, de culoare gălbuie, mai închise ca nuanță decât în cazul mătreții uscate. De acest tip de mătreață poți scăpa mai greu decât de cea uscată, pentru că nu se desprinde la fel de ușor, ci rămâne prinsă la nivelul firului de păr.

Dacă ai mătreață grasă, aplică remediile care te pot ajuta să o controlezi și să o elimini:

  • Folosește șampoane speciale, la fel ca în cazul mătreții uscate. Un șampon care nu se potrivește tipului tău de păr poate duce la creșterea cantității de sebum, care va menține problema mătreții.
  • Ai grijă la ceea ce porți pe cap. Dacă obișnuiești să porți căciuli sau pălării din materiale care încălzesc în exces scalpul și nu îi dau voie să respire, acesta se poate îngrășa și mai rapid, iar microorganismele prezente la nivelul pielii capului se pot dezvolta.
  • După ce faci sport sau dacă stai în căldură și simți că ai transpirat la nivelul scalpului, spală-ți părul. În ceea ce privește ritmul de spălare, acesta ar trebui adaptat la tipul de șampon folosit și la nevoile părului tău – nu este indicat să te speli rar, dar nici nu ai de ce să o faci zilnic, mai ales dacă utilizezi șampoane-tratament, care au anumite indicații legate de frecvența folosirii.

În cele din urmă, în cazul în care observi că mătreața nu dispare, este indicat să te adresezi unui medic dermatolog. Acesta poate identifica motivele, observând inclusiv dacă este vorba despre o problemă hormonală sau una legată de o ciupercă, astfel încât să poată prescrie un tratament adecvat.

>